lek za koronu
Foto:EPA-EFE/HENNING BAGGER

U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja od jutros se normalno obavljaju laboratorijske analize, ali i pacijenti i zaposleni kažu da za vikend laboratorije nisu radile. Rukovodstvo Doma zdravlja nije zvanično potvrdilo da su reagensi za rad laboratorija urgentno nabavljeni, ali je to očigledno.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan je u izjavi za Politiku, u tekstu koji je objavljen u subotu 4. decembra, rekao da su u petak u laboratorijama rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi jer novih isporuka nema već mesecima.

On je kazao da će, od danas prestati da rade kovid laboratorije zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja je u više navrata, počev od 28. septembra, od RFZO-a zahtevao isporuku reagenasa, ali je 2. decembra dobio odgovor u kojem se navodi da toj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala „jer su sva predviđena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena“.

Jerkan je podsetio da je Dom zdravlja u poslednjem talasu u kovid ambulantama prosečno imao čak izmedju 2.300 i 2.750 pacijenata dnevno, a da je za prvih deset meseci obavljeno oko dva miliona laboratorijskih usluga.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) juče se oglasio povodom izjave direktora Doma zdravlja Niš i saopštio da nije tačno da će bilo koja laboratorija prestati sa radom, jer nisu odobrena sredstva od strane RFZO.

„Ističemo da RFZO prati potrošnju svih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, posebno uslovima aktuelne epidemiološke situacije, i obezbedio je dodatna sredstava neophodna za nabavku lekova i medicinskih sredstava kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima”, navedeno je u saopštenju.

Gradjani Niša su, komentarušići tekstove o novonastaloj situaciji sa reagensima u Domu zdravlja, naveli da veruju da je RFZO odugovlačio sa nabavkom sve dok direktor nije u javnosti o tome progovorio.

Nišlije su izrazile bojazan da će doktor Milorad Jerkan zbog svoje izjave i dalje ostati na mestu direktora, uprkos tome što je u proteklom periodu dobio brojne nagrade za rad Doma zdravlja tokom pandemije i za odlično organizvanu vakcinaciju stanovništa protiv korona virusa.

Bonus video: Nova.rs ispred kovid ambulante

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar