Foto:Screenshot/Facebook/Petar Petkovic/Arhiva/E-Stock/Miloš Rafailović/EPA-EFE/Boris Pejovic

Koronavirus hara Srbijom i regionom, bolnice su pune, zdravstveni radnici na izmaku snaga, svakog dana broj novoobolelih se drastično uvećava, a od borbe sa epidemijom nije pošteđena ni Srpska pravoslavna crkva, pa je od početka epidemije preminulo ukupno pet sveštenih lica, koliko je za sada poznato.

Gotovo na samom početku epidemije stigla je vest o prvoj smrti u sveštenim redovima.

Foto: Printscreen/ Youtube/ Duhovnici

Episkop valjevski Milutin preminuo je u 79. godini, 30. marta 2020. godine, od posledice virusa kovid 19. Vladika Milutin izdahnuo je u ponedeljak, dva sata iza ponoći, u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu, gde se nalazio na lečenju. Za episkopa obnovljene Eparhije valjevske, vladika Milutin ustoličen je septembra 2006. godine.

Novi udar usledio je u oktobru. Malo šta je u skorije vreme pogodilo javnost kao vest o smrti patrijarha Irineja i mesec dana ranije mitropolita Amfilohija. U nepunih mesec dana korona je odnela život dvojici, vernicima omiljenih sveštenih lica.

Mitropolit Amfilohij,e koji je stajao na čelu litija u Crnoj Gori i kome se pripisuju najveće zasluge za pad vlasti Mila Đukanovića i veliki politički zemljortres u ovoj zemlji, preminuo je u petak 30. oktobra 2020. godine u 8:20 časova, u Kliničko bolničkom Centru Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije“, saopštila je toga dana Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolitu Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore.

Iako je mitropolit nedelju dana bio negativan na Kovid-19, a povukla mu se i upala pluća, njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, te je bio priključen i na respirator. Do pogoršanja zdravstvenog stanja mitropolita Amfilohija je došlo zbog, laički rečeno, pojave vazduha u grudnom košu koji mu pritiska srce.

Ovu borbu nije izdržao.

Na sahrani mitropolita Amfilohija 1. novemra, prisustvovao je srpski patrijarh Irinej. Samo tri dana kasnije infekcija je konstatovana i kod poglavara SPC. Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na lečenju u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“. Zvanična vest o njegovoj smrti stigla je 20. novembra u ranim jutarnjim časovima.

Patrijarh Irinej Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7.07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, navedeno je na sajtu SPC.

Vest je, međutim, prvo objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze“, napisao je Vučić i tako praktično javnost obavestio o smrti poglavara SPC.

Samo dan kasnije, 21. novembra, stigla je i vest o smrti nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija. Ovu informaciju objavila je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković.
Iako svešteno lice, vladika Artemije se ne može računati kao pripadnik SPC, jer je on u novijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve jedini koji je raščinjen i kome je uzet čin.

Vladika Artemije Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Isprva penzionisanje, a potom i rasčinjavanje dogodilo se po izboru patrijarha Irineja. Tada je taj njegov potez ocenjen kao hrabar i smeo. Sabor SPC raščinio je penzionisanog vladiku raško-prizrenskog Artemija 19. novembra 2010. godine, pre tačno deset godina.

Istog dana, 21. oktobra, u Pećkoj patrijaršiji preminula je monahinja Nina, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je saučešće igumaniji Pećke patrijaršije mati Haritini i sestrinstvu.

„Ostaće upamćena kao primer istinske monahinje i podvižnice, koja je svoj monaški život posvetila vernom narodu i našoj velikoj svetinji, srpskoj lavri, koja čuva srpsku duhovnost i istoriju, ali i našu budućnost na Kosovu i Metohiji“, naveo je Petković.

Podsećamo, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina izjavila je 16. novembra da je u tom manastiru deset monahinja zaraženo koronavirusom i da se sve nalaze u samozilozaciji. Igumanija je kazala da je i ona obolela od kovida 19 i da je zbog upale pluća, deset dana bila u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice. Rekla je tada i da je manastir zaključan, i dok traje epidemija neće biti dozvoljene posete.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare