Raščinjeni vladika Artemije Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Raščinjeni episkop raško-priznski i kosovsko-metohijski Artemije preminuo je danas, saznaje Nova.rs.

U novijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, bivši vladika je jedini koji je raščinjen i kome je uzet čin.

Upravo je još za života patrijarha Pavla, počivši patrijarh Irinej tada vladika niški, bio upućen na Kosovo i Metohiju da proveri i izvesti o stanju u Eparhiji.

Isprva penzionisanje a potom i rasčinjavanje dogodilo se po izboru patrijarha Irineja. Tada je taj njegov potez ocenjen kao hrabar i smeo ali i da je u tron SPC došao jerarh koji ne gura probleme pod tepih.

Sabor SPC raščinio je penzionisanog vladiku raško-prizrenskog Artemija 19. novembra 2010. godine, pre tačno deset godina.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formiao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare