Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u govoru nad odrom patrijarha Irineja da je pokojni poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru sa sobom.

„Jedno vreme se završilo – samo ovozemaljsko. Vreme razuma, vreme onoga koji je toliko odgovarao opisu iz poslovice Jevrejima – bezazlen, čist. Sklopio je oči kako je i živeo – u miru sa sobom, crkvom i ljudima i Bogom“, rekao je Vučić.

„Njegov Bog je bio Bog razuma. Bog svih nas, onaj koji ne deli. Njegova Srbija bila je ona koju je sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume, koja ne mrzi. Hram koji je želeo i razumeo, gradio je gradeći sve nas. Hoćemo li znati da ostanemo jedno, bez ikakve zlobe. Verujem da će njegovo učenje ostati, da će ostati hramovi i da će opstati srpstvo. Kada se gromada stene odvoji od planine, ostaje praznina. Takve retke gromade kao patrijarh Irinej ukrašavaju i narod“, rekao je on.

Patrijarh je ostavio delo vredno divljenja, rekao je on.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ovaj Hram praktično je izgradio. Obnovio je kulturu sećanja. Nije prihvatao podelu ljudi i naroda, iako je priznavao svaku državu krojenu po AVNOJ-evski šablonima. Verovao je u narastajuću snagu srpske države i, pomalo naivno, snagu da ona ubedi svet u stradanje našeg naroda na Kosovu“, rekao je Vučić.

Našeg Dedu čekaju u carstvu nebeskom, dodao je predsednik Srbije.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Vaša preosveštenstva, ne mogu da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sma ga voleo, a on je voleo i pazio na moju decu jednako kao i ja. Samo hoću da kažem da je na dan kada je otišao u bolnicu, pozvao me i rekao „Moram li, Aleksandre, u bolnicu? Zašto ja da zauzim postelju?“. Dan kasnije me je pitao je li sve pod kontrolom, a treći dan mi je rkeao „Ne brini, sa mnom će biti sve u redi, nego vidi da oko Srpske i Kosova bude sve dobro“. I više se nismo čuli“, zaključio je on u govoru.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare