Patrijarh Irinej Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File

Zvanična vest o smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja objavljena je na Instagram profilu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nije stigla iz SPC, niti od nekog crkvenog velikodostojnika.

Građani su obavešteni na Instagramu.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“, napisao je Vučić na svom zvaničnom instagram profilu „buducnostsrbijeav“, nešto posle sedam časova ovoga jutra.

Ne tako davno da bi zaboravili preminuo je i srpski patrijarh Pavle.

Nakon što je tog 15. novembra 2009. nekoliko dana uzastopce javnost bila pripremana na najgori scenario, izveštajima iz bolnice o pogoršanju stanja patrijarha Pavla, vest da su se crne slutnje obistinile objavio je upravo nedavno preminuli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

„Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je jutros, posle pričešća“, saopštio je tada Amfilohije.

Ubrzo nakon toga vest je objavljena i na sajtu SPC, a sve detalje oko dana, termina i mesta gde će biti sahranjen, saopštio je episkop bački Irinej, posle sednice Sinoda SPC.

Ovog puta, zvanična informacija i potvrda smrti partijarha Irineja objavljena je na Instagram profilu predsednika države.

Sociolog kulture Ratko Božović kaže da je prema logici stvari bilo za očekivati da ovakva vest bude potvrđena iz SPC.

Foto: Privatna arhiva

„Institucija u kojoj je on bio trebalo bi prva da objavi ovu vest. Kod nas, međutim, predsednik radi sve. On pokriva i svetovne i ove druge forme života u Srbiji. Nemojmo se čuditi ovome. U poređenju sa svim ostalim, iskreno, ovo nije nešto što bi mu na prvom mestu zamerio“, rekao je Božović za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare