Grafika: Slađana Đermanović

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od početka epidemije registrovano više od 200 hiljada zaraženih koronavirusom. Od toga, 150 hiljada, odnosno oko tri četvrtine zaraženih zabeleženo je u poslednih mesec dana, što najbolje pokazuje koje su razmere ovog trećeg talasa epidemije.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Srbiji zvanično je zabeležen 6. marta ove godine. Narednih nekoliko dana broj zaraženih na dnevnom nivou bio je jednocifren da bi 11. marta bilo saopšteno da je tog dana potvđeno 11 novih slučajeva zaraze.

Do kraja marta broj zaraženih dnevno sve je više rastao i bio je dvocifren, da bi 28. marta broj novootkrivenih slučajeva u jednom danu prešao sto. Tog dana je saopšteno da je potvrđen 131 slučaj.

Prvih hiljadu zaraženih Srbija je dostigla za manje od mesec dana pošto je prvog aprila zabeleženo ukupno 1.060 slučajeva korone.

Trećeg aprila je potvrđeno 305 novih slučajeva u jednom danu, da bi 16. aprila broj novozaraženih dostigao 445. To će tokom aprila, maja i juna, biti crni rekord po broju zaraženih u jednom danu.

Inače, kada je u pitanju ukupan broj zaraženih od početka epidemije, 9. maja Srbija je prešla brojku od 10 hiljada, odnosno na taj dan je ukupno bilo registovano 10.032 slučaja zaraze koronavirusom.

Kriva zaraženih je, barem prema zvaničnim podacima, tokom maja i juna, bila relativno zaravnjena.

Međutim, treba napomenuti da su kasnija istraživanja pojedinih medija pokazala ozbiljna neslaganja između statistike koju je saopštavao Krizni štab i podataka o broju potvrđenih slučajeva koje su zdravstvene ustanove dostavljale u centralnom informacionom sistemu o epidemiji u Srbiji.

Tako je istraživačka mreža BIRN 22. juna objavila da se broj zaraženih sredinom juna kretao između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih u tom periodu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom maja i juna broj potvrđenih slučajeva u jednom danu je bio najčešće dvocifren, sa pojedinačnim prelazima preko sto pozitivnih slučajeva.

Međutim, negde krajem juna, dnevni broj potvrđenih slučajeva počinje da raste i podiže krivu zaraženih.

Tako je poslednjih dana juna, broj registrovanih slučajeva skočio preko dvesto, da bi početkom jula ta brojka bila i preko tri stotine pozitivnih na koronu dnevno. Tokom jula, broj novih slučajeva zaraze po danu bio je oko tristo, mada je krajem meseca prelazio i brojku od četiri stotine. Tako je 26. jula registrovano 467 novih pozitivnih. To je ujedno i rekordan broj zaraženih u jednom danu tokom letnjih meseci.

Tokom jula, tačnije 17. jula, broj ukupno registrovanih slučajeva koronavirusa, prelazi 20 hiljada, pošto je od počekta epidemije do tog trenutka zabeleženo 20.109 zaraženih.

Za oko mesec dana, odnosno 19. avgusta, stižemo do 30.048 slučajeva koronavirusa od početka epidemije.

Početkom avgusta opad broj novih slučajeva na dnevnom nivou, što delom zaravnjava krivu. Od sredine avgusta broj dnevnih slučajeva zaraze kreće se oko sto, sa eventulanim skokovima do 150. I u  septembru se situacija dalje smiruje, pa broj dnevnih slučajeva zaraze pada ispod sto, sve do početka oktobra.

U oktobru, međutim, dolazi do ubrzavanja. Tako je 14. oktobra registrovano 245 novih slučajeva i taj broj se uz povremena iskakanja, neprekidno uvećavao, pa se za sedam dana udvostručio i bio 512 novozaraženih u jednom danu.

Foto:Nova.rs

Od tada kriva zaraženih ide „nebu pod oblake“, pa je za samo 10 dana, odnosno, 31. oktobra zabeleženo 1.817 slučajeva u jednom danu.

Za nedelju dana, 7. novembra, u jednom danu je potvrđeno 2.677 pozitivnih na koronavirus.

Sredinom prošlog meseca, tačnije 17. novembra, broj novih zaraženih dostiže skoro pet hiljada, tačnije 4.994.

Tokom celog novembra, kriva se vrtoglavo penje da bi 27. novembra broj zaraženih na dnevnom nivou bio 7.780.

Red pred kovid ambulantom Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvog dana decembra dostižemo rekord sa registrovanih 7.999 novih slučajeva zaraze.

Shodno povećanju dnevnog broja zaraženih, ukupan broj slučajeva korone od početka epidemije tokom prošlog meseca obara rekorde iz nedelje u nedelju.

Srbija 27. oktobra prelazi 40 hiljada slučajeva, da bi već trećeg novembra dostigla brojku od ukupno 50 hiljada. Samo četiri dana kasnije prelazi granicu od 60 hiljada i ubrzo 11, novembra  prelazi brojku od 70 hiljada slučajeva od početka epidemije.

Granicu od 100 hiljada prešli smo 19. novemebra, kada je registrovano ukupno 104.097 zaraženih od početka epidemije, da bi  27. novembra stigli do 155.994  slučajeva. Samo u toj nedelji registrovano je više od 50 hiljada novih slučajeva zaraze.

Prvog decembra u Srbiji je registrovano ukupno 183.437 slučajeva zaraze od početka epidemije, da bi zaključno sa petkom, 4. decembrom, taj broj iznosio 206.940 zaraženih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar