Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Tokom protekla 24 časa u Srbiji je koronom zaraženo još 6.936 osoba, a preminulo je 10 ljudi. Testirano je 18.856 osoba, a na respiratorima su 23 pacijenta.

Tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 5.991 novozaraženi koronavirusom, a preminulo je šest osoba.

Profil kovid pacijenata koji pune bolnice u Srbiji

Jedan pacijent sa komorbiditetima, koji je pozitivan na kovid, zahteva negu kao pet onih koji imaju samo koronu, ali nijednu drugu bolest. Ovi prvi zahtevaju lečenje od strane čitavog tima lekara, što je jako teško jer to znači da sve specijaliste moramo imati na raspolaganju tokom 24 sata, bez pauze, a trenutno svi oboleli imaju neku pridruženu bolest, kaže za Nova.rs dr Vladan Cvetanović, direktor kovid bolnice u Kruševcu. Građani stariji od 65 godina sa pridruženim bolestima, ali i oni u postoperativnom stanju, su pacijenti kovid bolnica u Srbiji.

Sedmi talas koronavirusa, isto kao što je bio skučaj i sa prvim, ponovo napada najstarije među nama, pa su, smatraju lekari, neophodne strože mere i veća epidemiološka kontrola.

“Više od 70 odsto ležećih pacijenata imaju preko 65 godina. Svi su sa pridruženim bolestima. Mnogi su stigli kod nas neposredno nakon neke hirurške intervencije, tako da su praktično sad u postoperativnom stanju, a plus imaju i koronu. Pacijenti su uglavnom nefrološki ili kardiološki. Veliki broj njih je na hemodijalizi, ali zbog pozitivnog testa na kovid, upućuju ih kod nas. Tako da su na dijalizi, ali u kovid bolnici. Svi su pacijenti teški, to su stariji ljudi koji zahtevaju multidisciplinaran pristup i lečenje. Za svakog od njih neophodan je tim lekara. Jedan takav pacijent je kao pet nekih koji imaju samo kovid, a nemaju drugih bolesti” priča dr Cvetanović.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar