Foto: Shutterstock

Zaražavanje u Gerontološkom centru u Šapcu se dogodilo pre vakcinacije korisnika i zaposlenih, tako da su vakcinisani već praktično bili inficirani, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon npovodom toga što je u toj ustanovi zaraženo više od 100 korisnika.

On je na konfrenciji za novinare Kriznog štaba rekao da vakcina u tom slučaju ne može da škodi, ali je naveo da ne može ni da spreči bolest, ako je data vakcina u samom početku.

„Znam da je infekcija praktično ušla nešto ranije, pre vakcinacije, tako da su vakcinisane osobe praktično bile već inficirane. To je nešto što se može dogoditi, ne često. Međutim, to je jedan slučaj“, rekao je Kon.

On je naveo da postoje žive vakcine koje, ako se daju u samom početku inkubacije, mogu da spreče razvoj virusa, a da to u Šapcu nije slučaj.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković dodao da država radi na tome da sačuva domove za stare od virusa korona, te da zbog toga u tim ustanovama postoje rigorozne mere.

„To je jedini mogući način da ih zaštitmo da ne dođemo u situaciju da imamo ozbiljne posledice, jer je to najosetljivija kategorija“, rekao je Gojković.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare