Koordinatorka Sajma: Vakcinišemo od 5.000 do 7.000 ljudi

Podeli:

Doktorka Dragana Milošević, koja je koordinatorka vakcinacije na Beogradskom sajmu, objašnjava za Nova.rs da dnevno vakcinišu od pet do sedam hiljada građana. Danas su se na pomenutom mestu građani revakcinisali  po zakazanom terminu preko E-uprave, a bilo ih je i onih koji su primili prvu dozu vakcine. 

„Prosek je da se vakciniše oko 3.000 ljudi na dnevnom nivou. Danas takođe za revakcinaciju imamo 3.000 građana. Recimo, spisak u ponedeljak za revakcinaciju je bio oko 4.000, za vakcinaciju oko 3.500, u hali 11 oko 2.500… Sam punkt u ovoj masovnoj vakcinaciji na beogradskom sajmu je od 5.000 do 7.000 nekada, zavisi od plana“, rekla je.

Objašnjava samu proceduru, koja je kako navodi od starta, pre tri meseca, ista i odlično funkcioniše.

Građanima se na ulazu meri temperatura i dezinfekuju ruke, nakon toga popunjavaju saglasnost, a posle sledi odlazak kod lekara gde se dobija potvrda da mogu da se vakcinišu.

Nakon toga se, kako objašnjava doktorka Milošević, njihovi podaci ubacuju u bazu i dobijaju potvrdu da li se radi o prvoj dozi ili se radi o kompletnoj vakcinaciji.

Zatim građanin odlazi na vakcionalni punkt gde dobija vakcinu i posle toga moraju da odmore od 10 do 30 minuta zbog eventualne pojave nekih mogućih neželjenih reakcija.

Beogradski sajam vakcinacija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sama procedura pri ulasku ovde pa do kraja traje desetak minuta. Ko dođe ima zakazan termin i to poštujemo. Naravno, kada su gužve, sve ide isto kao i kada nisu. Sve ide po zamišljenom planu“, rekla je dr. Milošević.

Doktorka ističe da joj je drago što je za vakcinisanje zainteresovanija mlađa populacija ljudi.

„Znamo zašto je dobra vakcinacija, tako da mislim da se povećao broj, bez obzira na sve priče. Bitna je svest naroda se treba vakcinisati i da je to jedino oružje protiv kovida 19. Međutim, pored poštovanja svih mera, sama vakcinacija ne znači kraj. Da li je to prva ili druga doza, mi moramo da poštujemo i dalje epidemiološke mere, a to je nošenje maske, fizička distanca i nema okupljanja. Sve se  to radi do onog momenta dok Krizni štab ne kaže drugačije i dok se ne stvori kolektivni imunitet“ objasnila je doktorka.

Objašnjava koliko je vremena potrebno posle revakcine da se steknu antitela.

„Posle revakcinacije možemo da se zarazimo ako se ne čuvamo. Zašto? Zato što svaki organizam individualno reaguje, dve do četiri nedelje naš organizam pravi antitela. Antitela se stvaraju i posle prve doze, ali posle druge dosta značajnije. S obzirom na to da je svaki organizam individua moramo da vodimo računa i nakon primljene druge doze“, zaključuje naša sagovornica.

Ceo video intervjuu sa doktorkom Draganom Milošević pogledajte u video prilogu na početku teksta.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar