Kraljevo protest ispred bolnice
Kraljevo protest ispred bolnice Foto:Nova.rs

Zaposleni u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, obustavili su danas rad na dvadeset minuta kako bi skrenuli pažnju javnosti da su na ivici pucanja i snage, ali i ukazali na to da se mere moraju poštovati.

Kako ističu iz sindikata „Nezavisnost“, već je prošlo godinu dana od proglašenja pandemije izazvane koronavirusom, a lekari, medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje se danonoćno bore za svaki život u crvenim zonama.

Kraljevo protest ispred bolnice
Kraljevo protest ispred bolnice Foto:Nova.rs

„Pritisak na zdravstvo je veliki jer je broj bolesnih sve veći. Hteli smo da pokažemo da smo i mi od krvi i mesa. Hteli smo da uputimo apel da se poštuju protivepidemijske mere, jer ako se ovako bude nastavilo neće imati ko da leči ljude“, rekao je Vladimir Nović, predsednik ZGS „Nezavisnost“, dodajući da je reč o jednoj pauzi za doručak koju niko dugo već ne koristi.

Kako su istakli, preko 400 zaposlenih u kraljevačkoj bolnici je obolelo od Kovida 19. Kažu i da nije u pitanju štrajk, već samo doprinos za što brži izlazak iz teškog stanja u kome se nalazimo i duge zdravstvene krize.

Kraljevo protest ispred bolnice
Kraljevo protest ispred bolnice Foto:Nova.rs

Okupljeni su istakli da je svakodnevno na dijagnostici u kovid ambulantama više od 250 ljudi, i pitaju se šta je sa onim licima koja boluju od nekih drugih bolesti.

„Da samo tri sata provedete na dijagnostici videli bi ste kakve su to promene na plućima, i šta radi korona“, kaže Nović.

Kraljevo protest ispred bolnice Foto:Nova.rs

Doktorka Ivana Lukić, anesteziolog, kaže da nisu sve službe opterećene i otuda i manji odziv, što po njenom mišljenju nije opravdanje.

„Anestezija je najviše opterećena, službe laboratorije, radiologije, infektolozi i pulmologija. Zaista smo nezadovoljni“, rekla je Lukić.

Danas je i odata pošta svim preminulim od koronavirusa, a zaposlenima u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite jedna vrsta podrške kako bi se izborili sa epidemijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare