Grafika:Slađana Đermanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 4.826 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 39 osoba. Tesitirano je 16.910, a na respiratorima je 299 pacijent.

***

Tokom prethodnog dana evidentirano je još 4.810 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 37 osoba. Tesitirano je 16.693, a na respiratorima je bio 291 pacijent.

***

Molekularni biolog sa Evropskog instituta za onkologiju u Milanu Marija Mihajlović izjavila je da je u Srbiji vrlo opasna situacija pošto je dosta ljudi dobilo vakcinu i misle da su zaštićeni.

“Nije tako, vakcine vas štite od težih oblika bolesti, ali ne od infekcije, virus pokušava da preživi i vi ćete selekcionirati nove mutacije virusa”, rekla je Mihajlović i dodala da je veća verovatnoća da se u Srbiji pojavi nova mutacija ili soj virusa nego u zemljama gde se poštuju mere.

***

Zaposleni u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, obustavili su danas rad na dvadeset minuta kako bi skrenuli pažnju javnosti da su na ivici pucanja i snage, ali i ukazali na to da se mere moraju poštovati.

Kako ističu iz sindikata „Nezavisnost“, već je prošlo godinu dana od proglašenja pandemije izazvane koronavirusom, a lekari, medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje se danonoćno bore za svaki život u crvenim zonama.

***

Sednica Kriznog štaba održaće se danas u 16 sati najavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je istakla da će biti razmatrano potencijalno popuštanje mera, budući da se vidi stagnacija u broju novozaraženih.

“Razgovaraćemo o tome koliko je moguće popuštanje mera jer vidimo stagnaciju u broju novozaraženih, čak i blagi pad”, izjavila je premijerka.

***

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da su kovid bolnice zatrpane pacijentima i da nije vreme za popuštanje mera, ocenivši da ne može ništa da se menja dok situacija ne počne da se smiruje.

On je rekao da ima mnogo više zaraženih nego registrovanih i da se neki, najčešće mladi sa lakšom kliničkom slikom, ne javljaju na testiranje jer neće da budu u samoizolaciji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare