Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok struka poziva da se sa prvim simptomima korone građani jave u kovid ambulantu, na licu mesta je situacija drugačija. Pa, građani često bivaju vraćeni ukoliko im je temperatura tek blago povišena, a osim slabosti nemaju drugih simptoma.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ doktorka Verica Jovanović, gostujući na RTS-u je izjavila da je preporuka građanima da prvo mesto posete, u slučaju bilo kakvih tegoba, budu kovid ambulante, koje rade pri domovima zdravlja na teritoriji grada.

Isto je poručio i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, rekavši da su vraćene kovid ambulante i otvorene nove.

Na teritoriji Beograda postoje dve novootvorene kovid ambulante, pri domovima zdravlja Palilula i Zemun, u ulicama Čarlija Čaplina i Cara Dušana, koje rade 24 sata.

„Prvi simptomi, klinički znaci, niska temperatura, bilo koje tegobe koje osetimo su znak da treba otići u kovid ambulantu gde će se uraditi sve od strane lekara“, poručila je direktorka Batuta dr Verica Jovanović.

Nesporno je, dakle,  da prva stanica za svakoga ko oseti simptome „bliske“ koroni treba da bude kovid ambulanta najbližeg doma zdravlja. Na to ukazuju i zvaničnici i izabrani lekari opšte prakse kojima se građani jave sa tegobama.

Međutim, saveti koje dobijaju ispred kovid ambulanti ukazuju da ne treba odmah uletati u gužvu i instistirati na pregledu. Jer, saveti koji se dobijaju i pre ulaza u kovid ambulantu glase: Ako vam nije mnogo loše i imate nisku temperaturu, bolje lezite kod kuće, jer ovde ćete se, ako nemate koronu, sigurno – zaraziti.

Foto: Nova.rs

„Ako imate temperaturu 37, ne morate odmah da dolazite na testiranje. Sigurno ste do sada sa takvom temperaturom ostajali kod kuće“, reči su koje se često čuju u redovima pred kovid ambulantama gde su građani došli da se testiraju jer imaju tegobe i povišenu temperaturu.

A pred kovid ambulantama najčešće čekaju svi zajedno – i oni sa simptomima, i oni bez. I oni koji su zakazani, i oni kojima je rečeno da dođu bez zakazivanja. I oni oni koji putuju pa im treba dokaz da su negativni na koronavirus, i oni koji su ponovo došli do ambulante jer dugo čekaju na rezultate.

A iscrpljeni su i jedni i drugi, sa obe strane zida ambulante. I medicinski tehničari i lekari, ali i uplašeni građani koji traže pomoć.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare