Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zašto se u Srbiji rezultati testova na koronavirus ne čekaju 2-3 dana, već, kako pišu naši čitaoci, i po nedelju - dve?

Više čitalaca obratilo se našem portalu žaleći se da rezultati testiranja kasne po više dana, čak i nedelja, pitajući se – kakva je onda svrha tih testova?

Jer, ako su pozitivni, mogu za to vreme da zaraze još ko zna koliko ljudi, a ujedno dobijaju uputstva da se, ako nemaju simptome, „ponašaju potpuno normalno i uobičajeno“.

Čitaoci, a i pojedini medicinski radnici, bez izuzetka pominju Institut „Torlak“ kao problem zbog kojeg testovi kasne.

Marija Madžić, zdravstvena radnica trenutno bez posla, kontaktirala je našu redakciju, objašnjavajući da na rezultate testova čeka već osam dana.

Čukarička Padina, Covid ambulanta / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Prošlog petka sam dobila visoku temperaturu, otišla sam kod lekara, poslali su me direktno u kovid ambulantu u Zemunu, Toplička 8. Bilo je 20-ak ljudi, došla sam u pola 11, završila sam u 6 popodne. Na kraju sam sela preko puta na trotoar ispod drveta i čekala, tu je jedini hlad bio“, priča Marija.

Kaže da nikakve trijaže nije bilo, da su čekali svi zajedno, i sa i bez simptoma, i pozitivni i negativni.

Nakon pregleda, lekar ju je uputio na testiranje, a nakon testiranja su joj rekli da su rezultati za dva dana – „u nedelju, mada, možda budu i u ponedeljak“.

“Danas je četvrtak, ja svaki dan tamo zovem, rezultata nema. Na kraju su mi rekli da zovem ‘Torlak’ – ja sam zvala, niko mi se ne javlja. Zvala sam ministarstvo zdravlja, kažu – zovite ‘Torlak’, dali mi broj kabineta direktorke. Tamo su mi dali mejl, da pošaljem matične podatke i gde sam i kada radila test. To je bilo juče u 11 sati ujutru, mislite da sam dobila neki odgovor? Ja 7 dana nemam terapiju i nemam potvrđenu dijagnozu“, kaže Marija.

Dodaje da je i jutros zvala kovid ambulantu da vidi da li je stigao rezultat testa.

„Pitam – da li ste dobili sve ostale rezultate od četvrtka, možda su na Torlaku zaboravili, kažu: Ne, nismo dobili ni rezultate od prošle srede popodne i nadalje, do Torlaka je“, kaže Marija.

„Imali smo problema sa Torlakom“

Marija Madžić nije jedina kojoj su u kovid ambulanti rekli da se u Torlaku pravi zastoj i da nikako ne stižu testovi.

Podsetimo, jutros je Nova.rs bila ispred kovid ambulante u Rakovici. Od tamošnje medicinske sestre stigao je isti odgovor:

„Imali smo problema sa Torlakom, pa smo prešli na Zavod za biocide u Žarkovu, brze su stizali rezultati. Opet smo prebačeni na Torlak, videćemo šta ce sada biti“, rekla nam je medicinska sestra, dodajući da ona ljudima govori „da će rezultati biti za dva-tri dana, ali, nažalost, bude to i duže”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slično, Miloš Vujević, koji i sam čeka rezultate i koga je ekipa Nova.rs zatekla ispred kovid ambulante na Čukarici, rekao nam je juče da dolazi od ponedeljka da proveri da li su testovi stigli.

„Problem je, izgleda, u Torlaku i u čekanju na rezultate. Dobio sam informaciju da od 15. juna oni imaju problem s rezultatima, pretpostavljam da je preopterećenost. Čekam tri dana, ali znam troje koji čekaju rezultate i po nedelju dana”, rekao nam je Vujević.

Iz kovid ambulante u Obrenovcu stiže informacija da se čeka i duže, i da je problem opet – Institut Torlak.

Kako nam piše čitalac Andrej, u ovoj kovid ambulanti su mu rekli da su sarađivali sa Torlakom, ali da su rezultati mnogo kasnili, pa da sad testove šalju u laboratoriju „Vatreno oko“.

Kovid ambulanta u Rakovici / Foto: Bojana Milovanović / Nova.rs

„Ne znaju kad će biti rezultati“, kaže Andrej i dodaje da mu je rečeno „da se ne nada“ da će stići za kraće od 20 dana, te da se ponaša normalno, jer nema nikakve simptome.

Ivan sa Čukarice šalje istu priču: kaže da je išao u kovid ambulantu na Čukarici po očeve rezultate, a rečeno mu je da nisu gotovi i da se ne zna kada će „jer im Torlak ništa ne šalje“.

„Rekao sam da je on u međuvremenu hospitalizovan sa teškom pneumonijom i pitao da li možemo majka i ja da se testiramo. Oni su mi rekli da platim i zakažem za oboje, ali da ne znaju kada mogu da nas testiraju ni kada će stići rezultati“, kaže Ivan.

Iako je bio u kontaktu sa ocem, niko mu nije rekao da treba da se izoluje. Dodaje da su njegovoj sestri na Novom Beogradu rekli da se ponaša kao da je zdrava i da nema potrebe da se testira.

Ministarstvo zdravlja: Nije problem u Torlaku, navala je na testiranje

Nova.rs pozvala je direktorku „Torlaka“ Veru Stojiljković i pitala je da li postoji problema u radu i kašnjenja sa rezultatima testova, na šta ukazuju i zdravstveni radnici i pacijenti.

Odgovor nismo dobili. „Molim Vas, informišite se kod Ministarstva zdravlja“, rekla je direktorka „Torlaka“ i prekinula vezu.

Iz kabineta ministra Lončara dobili smo odgovor da nije tačno da se kasni zbog Torlaka.

„Jednostavno ogromna je navala za testiranje i radimo intezivno na povećanju kapaciteta svih laboratorija koje rade analizu uzoraka, kao i na uvođenju treće smene, gde je to moguće“, glasio je odgovor iz Ministarstva zdravlja.