Goran Petrović Foto: N1

Glas zamenika predsednika Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Gorana Petrovića, prema saznanjima Nova.rs, bio je presudan da se ne usvoji Pravilnik o ograničavanju emitovanja rijaliti programa od 23 sata do šest sati ujutru. Prema našim saznanjima, Petrović, koji je ranije bio uzdržan prilikom glasanja, sada je bio protiv usvajanja ovog pravilnika. Ova promena dovela je do izjednačenog rezultata glasanja članova REM-a, četiri prema četiri, pa je prebacivanje rijalitija u noćni termin ostalo na "stendbaju".

Sam Petrović nije odgovorio na pitanje naše redakcije o saznanjima do kojih smo došli, ali nezvanična saznanja navode da je njegovo glasanje presudilo da REM ne usvoji Pravilnik o ograničavanju emitovanja rijalitija.

Ko je zapravo član REM-a, koji je u ovom glasanju stao na stranu rijaliti programa koji se emituju na TV kanalima sa nacionalnom frekvencijom?

U zvaničnoj biografiji na stranici tog regulatornog tela, navodi se da je Petrović  punih devet godina  uključen u rad najvišeg državnog  tela,  kome su poverena javna ovlaščenja za unapređivanja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, kao i za zaštitu  interesa javnosti i razvoja slobode mišljenja i izražavanja.

Goran Petrović, rođen je u Kragujevcu 1956. godine,  gde je kao diplomirani pravnik započeo svoju profesionalnu karijeru.

Predstavnik univerziteta koji nije nikada radio na univerzitetu

Za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) koja je u međuvremenu promenila naziv u sadašnji REM, izabran je odlukom Skupštine Srbije 2011.godine, a krajem 2016. reizabran je za članstvo u tom telu.

Goran Petrović Foto: MiroslavPetrovic/REM.RS promo

Do najvišeg republičkog tela zaduženog za rad elektronskih medija, Petrović je došao kao kandidat Univerziteta u Kragujevcu, a  izabran za člana iz reda Konferencije univerziteta Srbije.

Zanimljivo je da Petrović nikada nije bio zaposlen na Univerzitetu u Kragujevcu, već je kao pravnik obavljao više javnih funkcija u zdravstvenim ustanovama i u Gradskoj upravi.  Tokom devedesetih radio je kao slobodni novinar na lokalnoj Radio televiziji Kragujevac, gde je imao autorske emisije na radiju i televiziji.

Kao pravnik, Petrović je krajem devedestih i početkom  dvehiljaditih, bio na  pozicijama pomoćnika direktora za ekonomske i pravne poslove u Kliničkom centru i Apotekarskoj ustanovi u Kragujevcu, a posle angažovanja u zdravstvenim institucijama,  karijeru je nastavio u Gradskoj upravi.

Foto:Predrag Petrović

Njegovo angažovanje uvek je bilo na visokim pozicijama, a u Gradskoj upravi bio je na funkcijama načelnika Odeljenja za imovinu,  kasnije i načelnik Uprave za imovinu grada Kragujevca, a 2008. izabran je za načelnika Gradske uprave za investicije i razvoj grada Kragujevca.

U politički turbulentnim  godinama  krajem devedesetih  i u prvoj deceniji dvehiljaditih, u Kragujevcu je na vlasti bilo više različitih političkih opcija, ali je Goran Petrović,  saznajemo od kragujevačkih političkih aktera iz tog doba, uvek bio na rukovodećim funkcijama.

Naši sagovornici, koji su zamolili za anonimnost, saglasni su  u oceni da je Petrović  „izuzetan pravnik“  i da se njegova stručnost „ne dovodi u pitanje“, ali ističu da je posle demokratskih promena  5.oktobra 2000. godine  imao i sposobnost  „da uvek bude blizak sa vladajućim strukturama“.

Poznavaoci Petrovićevog novinarskog  angažmana na lokalnoj Radioteleviziji Kragujevac od 1997. do 2000. godine, za Nova.rs kažu da je bio borac za demokratiju  i veliki opozicionar režimu Slobodana Miloševića.

Svoje stavove, kako svedoče, često je iznosio u satiričnoj radio emisiji „Hronika najavljene smrti“, a u televizijskom formatu  „Informativni razgovor“ pravio je intervjue sa istaknutim opozicionim liderima iz devedesetih godina.

Nikada se nije eksponirao u javnosti

Goran Petrović je u Gradskoj upravi  bio na pozicijama koje su po samoj hijerarhijskoj strukturi  predviđene  za saradnju sa novinarima i informisanje  javnosti  o radu uprava na čijem je čelu bio.

Međutim, kragujevački novinari, za Nova.rs kažu da je Petrović  vrlo vešto izbegavao pojavljivanje u javnosti  i da gotovo nikada službeno i zvanično,  nisu razgovarali sa njim.

„Sve podatke od  interesa za javnost Kragujevca, za koje je recimo bila zadužena Uprava za investicije i razvoj, na čijem je čelu bio Petrović, dobijali smo od drugih gradskih zvaničnika. Uglavnom su nam te podatke saopštavali funkcioneri koji su bili iznad Petrovića, iako je po nekom pravilu to trebalo on da nam saopšti“, kaže  jedan kragujevački novinar (ime poznato redakciji).

Petrović se nije pojavljivao ni na konferencijama za novinare, ali su gradski mediji dobro poznavli njegov lik i delo, za koji kažu „da dobro pliva u svim vlastima“.

Moćna supruga člana REM-a

Dok je  Goran Petrović, kao pravnik gradio karijeru u Kragujevcu i došao do visoke funkcije u Savetu REM-a u Beogradu, njegova nevenčana supruga,  Zorica Avramović, takođe pravnik,  jedna je od uticajnijih žena u Kragujevcu, a u njenoj  radnoj  biografiji  nalaze se  odgovorne javne funkcije.

Avramović  je bila dugogodišnji sekretar Skupštine grada Kragujevca za vreme mandata Veroljuba Stevanoviča, a 2009. godine imenovana je za generalnog sekretara Univerziteta u Kragujevcu kada je za rektora izabran profesor dr Slobodan Arsenijević.  Ona je na toj funkciji bila sve do 2018.godine, odakle je prešla u Gradsku upravu, a u javnosti se o ovom transferu govorilo da je Avramović  promenila radno mesto na lični poziv gradonačelnika Radomira Nikolića.

Foto:Predrag Petrović

Zorica Avramović i danas u administraciji novoizabranog gradonačelnika Nikole Dašića obavlja visoku gradsku funkciju, a nalazi se na čelu  Uprave za javne prihode i inspekcijske poslove.

Pozadinu  profesionalnog  uspona supružnika Avramović-Petrović,  kragujevačka  javnost vidi  u bliskim odnosima sa politički uticajnim ljudima.

Naime, supruga Gorana Petrovića  je kuma nekadašnjeg rektora Univerziteta u Kragujevcu profesora Arsenijeviča,  za koga se veruje da je u bliskim odnosima sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ovaj krug kumovsko-prijateljskih odnosa, povezuje se i sa predlaganjem Gorana Petrovića da kao kandidat Univerziteta 2011. bude izabran za člana REM-a.

Petrovićeva kandidatura  dešava u trenutku kada  se njegova  supruga nalazi na funkciji  generalnog sekretara  Univerziteta u Kragujevcu  i uz podršku rektora sa kojim su u prijateljskim i kumovskim odnosima.

Goran Petrović koji se, kako Nova.rs nezvanično saznaje, predomislio prilikom REM-ovog izglasavanja Pravilnika za ograničavanje emitovanja rijaliti programa, kontinuitrano je u REM-u već dva mandata, u kojem je od člana, dospeo do zamenika predsednika Saveta REM-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare