Otkrivamo: Koji član REM je presudio u korist rijalitija

Showbiz 03. nov. 202018:01 > 18:11
Podeli:
Foto: N1

Na jučerašnjoj sednici Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odbijen je predlog o izglasavanju Pravilnika kojim bi se sprovela prethodna odluka, o ograničenju rijaliti programa od 23 sata uveče do 6 sati ujutru. Kako je Nova.rs već pisala, članovi saveta REM bili su podeljeni u vezi ove odluke, uprkos konstatnom kršenju zakona televizija koje koriste nacionalnu frekvenciju i emituju ovaj program - rekla je, između ostalog jedna od članica, Judita Popović.

Kako su ranije i Judita Popović i Slobodan Cvejić potvrdili za Nova.rs, članovi Saveta REM bili su podeljeni u odluci. Odnosno, bilo ih je 4 na 4. Kako Nova.rs nezvanično saznaje od izvora bliskog REM, na samoj sednici došlo je do promene odluke jednog od članova Saveta, zbog čega izglasavanje ovog Predloga nije uspelo.

PROČITAJTE JOŠ

Radi se o, kako nezvanično saznajemo, Goranu Petroviću, zameniku predsednika Saveta. On je navodno prvobitno glasao za kreiranje Predloga zakona o ograničavanju emitovanja rijalitija, a potom je, na dan sednice, glasao protiv donošenja tog Predloga.

Petrović nije odgovorio na pitanje naše redakcije sve do objavljivanja ovog teksta.

Goran Petrović Foto: MiroslavPetrovic/REM.RS promo

Podsetimo, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na jučerašnjoj sednici nije usvojilo nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi pređu u noćni termin, odnosno da se emituju od 23 sata do šest sati ujutru. Prema rečima člana REM-a Slobodana Cvejića rezultat glasanja bio je izjednačen, četiri prema četiri, što znači da je jedan od članova promenio mišljenje, s obzirom na to da je na prethodnoj sednici petoro od osam članova glasalo „za“ usvajanje pravilnika.

Cvejić nije spominjao pojedinačna imena, već je obasnio da su bila suočena dva pravna tumačenja i da su oba mišljenja – da treba, ali i da ne treba da donosi pravilnik, imala pravnu zaleđinu.

Prema njegovim rečima, svako je glasao po svojoj moralnoj odgovornosti i savesti.

“Pravna služba je dala tumačenje po kojem ne može ceo jedan format emisije, kako su oni rekli, da se zabrani zbog toga što postoje neki sadržaji koji su inače regulisani nekim drugim pravilnicima”, rekao je Cvejić.

Odgovor na to je bio, Judita Popović je to pravno uobličila, da se ovim ništa ne zabranjuje nego se ograničava vreme emitovanja, dodao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Slobodan Cvejić / Foto: Ivan Dinić/Nova S

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar