Dr Dragana Obradović / Foto: Srdjan Mijajlovic

Odlazak profesorke Dragane Obradović je nenadoknadiv gubitak za njene pacijente, ali i za nas, njene kolege. Bila je žena za koju smo mislili da će živeti zauvek, jer imala je neverovatnu energiju, koja je neprestano izbijala iz nje, do poslednjeg dana” ovim rečima opisao je preminulu koleginicu i veliku prijateljicu, pukovnik prof. dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju na Vojnomedicinskoj akademiji, u razgovoru za Nova.rs.

Dugo se, kao lavica, borila sa teškim hematološkim oboljenjem, ali surova bolest bila je nažalost jača i prof. dr Dragana Obradović, specijalista neurologije na VMA i jedan od najvećih stručnjaka za lečenje multiple skleroze, juče nas je napustila u pedesetpetoj godini života.

„Dragana i ja počeli smo specijalizaciju na isti dan. Kristalno jasno se sećam tog 12. decembra 1993. godine. Čak pet godina delili smo kancelariju Ona je bila sastavni deo mog života, stručnog, naučnog, profesonalnog, a pre svega prijateljskog. Dragana je plenila energijom, prenosila je na ljude oko sebe, na svoju porodicu, prijatelje, kolege, ali i na pacijente. Odudarala je od drugih po načinu rada i ophođenja prema poslu, prema životu i ljudima“, seća se prof. dr Raičević.

Stotine pacijenata zahvalni su joj na pomoći, savetima, jer za njih nikad nije bila umorna, a borba za obolele od multiple skleroze, kaže Raičević, bila je njen život.

Vest o Draganinoj smrti za mene je bila strašna, nepojmljiva. Ona je bila čovek koji zna da je bolestan, a ima takvu energiju, da prosto ne verujete da bi ikada mogla da umre. Imate osećaj da takvi ljudi, poput nje, ne umiru” kroz suze govori profesor Raičević.

Uprkos oboljenju, radila je i savetovala svoje pacijente neumorno, skoro do poslednjeg dana, organizovala je tribine, savetovališta i na sve načine se zalagala za lekove i terapije za obolele od mutiple skleroze u Srbiji.

“Dešavalo se da se oko nekih detalja, kad je nauka u pitanju, ne slažemo, ali to nikada nije uticalo na naše prijateljstvo. Uvek je imala svoj stav i to mi se kod nje najviše sviđalo. Živela je za svoju ćerku, muža, ali i za svoje pacijente. Kolege su od nje mnogo naučile, uvek je bila spremna da pomogne svima. Bila je cenjeni profesor i naučik. Dragana će ostati neraskidiv deo neurološke zajednice. Bila je najveći borac za obolele od multiple skleroze u našoj zemlji” naglašava profesor Raičević.

Doktorka Obradović bila je aktivna na društvenim mrežama i zalagala se za vakcinaciju protiv koronavirusa. Savetovala je obolele od multiple skleroze da se vakcinišu, razbijala je predrasude, iznosila zaključke i uz njene reči pacijentima je bilo lakše.

“Ako neki misle da je porast delta/indijske varijante u UK zbog velikog broja Indusa, podsećam da ni mi nismo imali nešto Britanaca ovde, pa je prevladala ta varijanta Delta: Infektivnija i virulentnija, potrebna je što brža vakcinacija i to sa obe doze,dok ne stigne do nas “, napisala je doktorka Obradović na svom Tviter nalogu 13. juna.

Naglašavala je da zdravstveni radnici pre svih, moraju biti vakcinisani.

„Da li je normalno da zdravstveni radnici ne budu vakcinisani protiv #covid19?Na mestima gde dolaze vulnerabilni,bolesni ljudi, mnogi od njih nisu vakcinisani ili je vakcina neefikasna zbog bolesti od kojih boluju. Američki sud presudio: vakcina obavezna, jer je to politika države“, napisala je na svom nalogu.

I dodala:

„Tagovala bih ministra Lončara, ali on nema Tviter, kao ni Min. zdravlja, kao ni Batut. Znam da čita @anabrnabic. BTW, kako će nevakcinisani studenti medicine u bolnice, na vežbe iz kliničkih predmeta?“


Dirljive poruke poslednjeg pozdrava dragoj doktorki, juče su preplavile društvene mreže, a među njima su bili pacijenti, prijatelji, kolege, ali i političari.

I lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, dirljivom porukom oprostio se od doktorke na svom Tviter nalogu.

“Imao sam čast da je poznajem, da vidim koliko je veliki stručnjak bila, ali pre svega veliki i dobar čovek. I koliko se borila protiv sistema koji uskraćuje pravo na lečenje obolelima od MS. Večna joj slava i hvala za sve što je uradila”.

Na Fejsbuk stranici MS platforme Srbije, udruženja pacijenata koji boluju od multiple skleroze, oprostili su se juče od dr. Obradović.

„Draga naša profesorka, bili ste i zauvek ćete ostati naša zvezda vodilja. Naučili ste nas da budemo pre svega dobri ljudi. Vredni, radni, da se držimo zajedno, borimo protiv loših i da ni za pedalj, po cenu bilo čega, ne odustajemo od naše i Vaše ideje, ideje da ovaj svet napravimo boljim mestom za život…Bili ste, za nas ćete zauvek i ostati, jaka i neobično harizmatična žena, žena koja je plenila svojom visprenošću, elokvencijom, energijom i lepotom. Niste voleli patetiku, nikada. Bili ste najjači kada vam je bilo najteže. Učeni od Vas, takvi ćemo sada biti i mi. Za sam kraj, znamo i verujemo da smrt nije kraj, već samo put do večnosti, do večnosti kada ćemo se, sigurni smo u to, ponovo sresti“, navodi se na objavi udruženja obolelih od multiple skleroze.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare