Foto: Privatna arhiva

Beograđani su možda već navikli da je Beograd, pogotovo strogi centar, doživeo ekspanziju kafića, klubova i ugostiteljskih objekata, da njihove bašte zauzimaju prolaze, tortoare, parking mesta i protivpožarne puteve, da buka uništava živote građana, pogotovo mališana u samom centru grada i da gradska uprava ne čini skoro ništa da se sa time izbori.

Međutim, i ova oblast ima propise i zakone koji se moraju poštovati. Svedoci smo da su zarad profita, pojedini ugostiteljski objekti oslobođeni poštovanja zakona.

Foto: Privatna arhiva

Poslednji slučaj besprizorne bahatosti se nalazi na uglu Knez Mihajlove ulice i Đure Jakšića.

Kafe, koji se nalazi u sklopu knjižare SANU, od kojih iznajmljuje prostor, ima svoju baštu na ovom uglu koju je suprotno svim propisima – sazidao. Iako je propisano kako bašte treba da izgledaju, koje dimenzije bašte moraju da budu, pa čak i koje boje suncobrani moraju biti – ova bašta je ozidala nosače čvrste tende, potpuno ilegalno, a jedan stub je čak izliven preko odvodne šahte koja se sada ne može čistiti.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj kafe nema čak ni toalet za goste, a sve deluje da će tenda polako postati ozidani plastenik a potom dobiti i čvrste zidove i staklo – kako inače viđamo da uzurpatori javnih prostora postupaju, deo po deo, sezona po sezona dok ne izgrade nelegalni objekat na prestižnoj lokaciji.

Za ove slučajeve širenja divljih bašti širom Dorćola i Starog grada, obraćali smo se gradu Beogradu – koji kaže da nije nadležan, dok opština Stari grad, kojoj smo se zvanično obraćali, kaže da nema dovoljnu količinu farbu da bi mogla iscrtati dozvoljene dimenzije bašte.

Dok se beogradska i starogradska uprava kriju iza “nenadležnosti ili tehnikalija” naš grad polako postaje jedno veliko razulareno vašarište, uništavajući živote ljudi, kulturni identitet Beograda, otimajući javne prostore dok plen ubiraju bahati ortaci onih na vlasti.

****

BONUS VIDEO: Vučić i Miketić se posvađali oko ministra Lončara Ko je zapravo doktor Smrt i ko ubija decu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare