Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA, Nova.rs

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić zatražio je danas da srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković hitno objasni javnosti, pa i resornom skupštinskom odboru, šta je i zašto potpisano sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Đorđe Miketić je podsetio da smo iz medija saznali da je odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije u prostorijama ruske misije u Njujorku sa ministrom Lavrovim potpisao nekakav dokument.

„Kako nam je objašnjeno medijima u šturom saopštenju, u pitanju je plan geostrateških konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za sledeće dve godine. Zahtevamo da ministar Selaković hitno, pred skupštinskim odborom za spoljnu politiku objasni šta je tačno potpisano, u čije ime i po čijem nalogu? Da li je to njegov lični čin, da li je potpisan po nalogu predsednika Srbije ili predsednika Rusije ili je vlada u tehničkom mandatu donela odluku da Srbija odustane od puta pristupanja EU, na šta nema pravo“, upitao je Miketić u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je Srbija donela odluku da se priključi EU i da se samim tim obavezala da će na svom putu pristupanju EU, kroz poglavlje 31, uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

„Ako neko želi da taj institucionalni put u Evropsku uniju prekine, moraće to da uradi kroz institucije ove zemlje, po zakonu. Da se o tome povede dijalog u Narodnoj skupštini, da nova vlada predloži nov put i da se o tome glasa“, rekao je poslanik stranke Zajedno.

On je naveo i da stranka Zajedno veruje da Srbija treba hitno da uvede sankcije režimu u Moskvi.

„I to ne samo zbog usaglašavanja politike sa EU, već zbog toga što pretnja atomskom bombom Ukrajni koju su prethodno napali, okupirali joj deo teritorije, a potom proglasili svojom, neljudska je. Ova pretnja ugrožava svakog čoveka na našoj planeti kao i budući mir u svetu“, rekao je Miketić i dodao:

„Srbija se prema ovim imperijalnim potezima režima u Moskvi, hitno mora odrediti.“

***

BONUS VIDEO – Vučić i Miketić se posvađali oko ministra Lončara Ko je zapravo doktor Smrt i ko ubija decu u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare