Episkop Joanikije Foto: MCP

Nakon smrti mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog naslednika. Međutim, smrt patrijarha Irineja isturila je Joanikija kao mogući izbor za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve i čoveka koji bi mogao da donese toliko neophodno jedinstvo ovoj instituciji.

Za života mitropolita Amfilohija, Joanikije se u javnosti percipirao kao njegov najbliži saradnik i osoba od najvećeg poverenja, da bi nakon Amfilohijeve smrti unapred bio proglašavan za novog prvog čoveka Mitropolije crnogorske-primorske. Međutim, kako je ubrzo nakon duhovnog lidera Crne Gore umro i patrijarh Irinej, Joanikijevo ime se češće pojavljivalo među onima koji figuriraju za novog poglavara.

Pročitajte još...

Upućeni iz SPC kažu za Joanikija da je istinski molitvenik i jedan od onih koji mogu sačuvati jedinstvo SPC, te da je reč o dokazanom episkopu privrženom svojoj duhovnoj misiji. Međutim, iako je po brojnim parametrima na vrhu liste favorita za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve, Joanikije je u prethodnom periodu bio žrtva medijskog linča prorežimskih medija, najviše zbog straha da bi se u Srbiji mogao dogoditi „crnogorski scenario“.

Episkop budimljansko – nikšićki je rođen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filosofiju na Filosofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine. Rukopoložen je u čin jerođakona 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha 17. februara 1991. godine, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina. Godinu dana kasnije, 01. septembra 1992. godine postavljen je za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji. Septembra 1995. godine unapređen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju maja meseca 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima u Beranama i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare