Foto:Kancelarija za saradnju sa medijima

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević obišla je danas Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu i konstatovala da su "smeštajni uslovi dobri i da su zaposleni posvećeni deci i brizi o njihovim potrebama.

„Osim toga, značajne napore ulažu u rad sa njihovim porodicama i uključivanju dece u obrazovni proces. Značajan broj dece ima izražene potrebe za intezivnijom zdravstvenom zaštitom, što velikim delom zaposleni u ovoj ustanovi preuzimaju na sebe. Deca su negovana, zadovoljna, komunikativna“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Foto:Kancelarija za saradnju sa medijima

Kisić Tepavčević je sa saradnicima u okviru objekta Stacionar, u kome boravi ukupno 157 dece, obišla radne jedinice Smeštaj uz intezivnu podršku i Prihvatilište za decu, gde je trenutno smešteno 21 dete.

Povezane vesti:

„U narednom periodu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će kod Ministarstva za brigu o porodici i demografiju inicitari pokretanje postupka preispitivanja opravdanosti boravka u instituciji (domski smeštaj i prihvatilište) dece mlađe od 3 godine“, navodi se u saopštenju.

Više nevladinih organizacija za ljudska prava, članica Platforme za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava, objavilo je ranije da su zabrinute zbog stanja u institucijama socijalne zaštite i dokaza o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u tim ustanovama.

Te organizacije su navele da su, po istraživanju koje su sprovodile godinama, „deca i odrasli koji žive u institucijama u Srbiji, izloženi kontinuiranom kršenju ljudskih prava – deca se vezuju, zanemaruju, stvaljaju u kaveze, devojčice i žene trpe seksualno nasilje“.

Foto:Kancelarija za saradnju sa medijima

Nakon tog izveštaja, Ministarstvo je saopštilo da je formiran stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika sa ciljem da utvrdi i unapredi stanje u tim ustanovama, u okviru čega se organizuju nenajavljene posete i kontrole.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar