KFOR
Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Vežbom za kontrolu mase, nereda, obezbeđivanja slobode kretanja i sprovođenjem bezbednosnih operacija, u Đakovici je danas završena operativna vežba Kfora „OPREH level II“.

Reč je o rutinskoj vežbi koja se održava svake druge godine na Kosovu, piše „Kossev“.

Deo vežbi koje su počele krajem avgusta bilo je više stotina vojnika iz zemalja NATO-a – Albanije, Bugarske, Grčke, Italije, Rumunije, Turske i Velike Britanije, koje deluju zajedno sa jedinicama KFOR-a, u okviru rezervnih operativnih snaga ove misije.

Cilj vežbi je bio da trupe NATO-a održe najviši nivo spremnosti za podršku KFOR-u.

„Fokus ove operativne vežbe bio je na uvežbavanju komandanata, osoblja i rezervnih snaga u razmeni znanja među predstavnicima svih nacija koje doprinose KFOR-u, kako bi se osposobili za misiju, bili logistički samoodrživi i integrisali se u komandnu i kontrolne strukture KFOR-a“, kazao je komandant KFOR-a.

Najavili su da će sve dodatne, tj rezervne snage, napustiti Kosovo u narednim danima.

Iz KFOR-a poručuju da nastavljaju da sprovode svoju misiju garantovanja i zaštite okruženja i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, a u skladu sa svojim mandatom u sklopu Rezolucije Saveta Bezbednosti UN-a 1244.

Podsetimo, KFOR je još avgusta meseca najavio privremeno uvećano prisustvo svojih trupa, a povodom danas završenih vežbi.

Mali kontigent iz Velike Britanije stigao je na Kosovo još 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi neophodnu infrastrukturu za smeštaj većeg britanskog kontingenta koji je potom i došao.

KFOR je u prethodnim danima u više navrata izveštavao o akcijama koje su sprovedene u sklopu ovih vežbi.

BONUS VIDEO: Rusija vojna vežba 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar