Foto:EPA/GEORGI LICOVSKI

Međunarodne vojne snage na Kosovu i Metohiji, Kfor, krajem avgusta i u septembru izvešće vežbu operativne probe, zbog koje će privremeno biti povećan broj jedinica i vojnika na terenu.

Kfor je saopštio da će na vežbi učestvovati dodatne rezervne trupe iz drugih savezničkih zemalja NATO-a, uključujući Albaniju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Rumuniju, Tursku i Veliku Britaniju i da one na Kosovo stižu do kraja avgusta.

Infrastrukturu neophodnu za njihov smeštaj uspostaviće mali vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva koji treba da doputuje na Kosovo 13. avgusta.

Vežba će biti održana od 30. avgusta do 8. septembra. Obuhvataće scenarije kontrole mase i nereda, aktivnosti vezane za slobodu kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa pripravnosti.

Po završetku vežbe, sve dodatne snage će napustiti KiM i vratiti se u svoje matične zemlje.

„Ovo predstavlja rutinski događaj, pod nazivom „OPREH Level II“ (Operativna proba drugog nivoa). Trupe iz savezničkih zemalja treniraju zajedno sa jedinicama Kfora u okviru operativnih rezervnih snaga“, preneli su iz komande međunarodnih vojnih snaga.

Dodatne rezervne snage NATO-a mogu da budu pozvane u malo verovatnom slučaju da Kforu zatreba pomoć u sprovođenju mandata UN koji podrazumeva održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Iz Kfora dodaju da lokalne zajednice mogu da primete povećano kretanje vozila, kao posledicu transporta oklopnih vozila, dok jedinice pristižu tokom pripreme.

BONUS VIDEO: U Nikincima održana vežba noćnog gađanja