Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kliničko bolnički centar "Zemun" 26. marta imao je 307 pacijenata, a danas 267, kaže direktor ove ustanove prof. dr Dragoš Stojanović. "Ono što malo daje nadu i volju je da smo u prijemno-trijažnoj ambulanti sa oko 200 prosečnih pregleda spali na 150. To su pokazatelji nekog poboljšanja stanja. Hoću da verujem da je poštovanje mera i vakcinacija dovela do toga da dođemo malo do nekog vazduha", navodi Stojanović.

Ukazje da na intenzivnim negama bude oko 20-25 dnevno intubiranih pacijenata i isto toliko onih na neinvazivnim vidovima ventilacije.

„Dominiraju starija godišta, ali u poslednje dve nedelje se javljaju mlađi koji brzo razviju tešku kliničku sliku, ali ih brzo vraćamo“, navodi Stojanović, a prenosi RTS.

Dodaje da će 15. aprila biti urađen presek stanja kako bi se videlo u kom procentu dominira britanski soj virusa.

Dragoš Stojanović Foto: Pritnscreen/YouTube/B92

„Petnaestog januara bilo je oko 18 odsto britanskog, 54 odsto u februaru, 15. marta oko 86 odsto. Kliničke slike jesu teške, ali ne značajno drugačije nego pre dve nedelje. Imaćemo novi presek stanja stvari“, naglašava direktor KBC Zemun.

Ističe da je najveći nauk epidemije da nema pravila i da se ne sme predviđati i gledati previše unapred.

„Težimo da nas se što više vakciniše, da što lakše prođu oni koji se razbole i da napravimo da čitav sistem bude pod kontrolom. Najteže je bilo kada smo za 36 sati primili 226 pacijenata“, zaključio je direktor KBC Zemun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar