Zlatibor Loncar
Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da u Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za imunizaciju.

Naši građani i medicinski radnici su shvatili da je to jedini izlaz iz ove situacije, rekao je Lončar u emisiji Upitnik na RTS.

Prešli smo nivo od 65 odsto vakcinisanih medicinskih radnika, dodao je on i naglasio da je u proteklih nedelju dana kampanje taj broj vakcinisanih porastao za 20 odsto.

Najveći problem je bio sa mladim medicinskim sestrama zbog dezinformacija i širenje nepouzdanih informacija, plašile su se da će vakcinacija uticati na potomstvo, to je naš zaključak, predočio je Lončar.

Lončar je rekao da je do sada preminulo 14 zdravstvenih radnika od korona virusa u Srbiji, koji su svi radili kovid-zoni, a ne više od 100, kako tvrde neki izvori.

„Svi ostali (preminuli) lekari nisu imali dodirne tačke s kovid-sistemom. Velika većina je starija od 75 godina, u penziji su, nisu radili u zdravstvenom sistemu ili su bili na bolovanjima. To su jedini tačni i provereni podaci i molim Srbiju da to zna“, rekao je Lončar.

Svaka vakcina je proverena, naša Agencija za lekove je među 50 najrigoroznijih na svetu, dali smo skoro tri miliona vakcina, predočio je Lončar.

On je kazao da postoji „jedan ili dva“ smrtna slučaja od posledica zaraze za koje „možda može“ da se sumnja da su se dogodila i pored revakcinacije, ali je naglasio da se o tome ne može sa sigurnošću govoriti bez obdukcije.

Na skoro tri miliona doza vakcina mi nemamo ni 700 blagih reakcija, rekao je on i istakao da niko nije rekao da vakcina štiti 100 odsto i da se vakcinisani ne mogu razboleti, već da će, ako se to desi, klinička slika biti blaža.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar