Klinički centar Niš / Foto: N1

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš dobila je od Evropske komande američke vojske i ambasade SAD-a u Beogradu 1.800 skafandera za višekratnu upotrebu, vrednih preko 15.000 dolara.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić rekao je da se dobijeni skafanderi mogu koristiti u lečenju infektivnih pacijenata.

Pročitajte još:

„Ideja je da se zaštitnom opremom obezbedimo za eventualni drugi talas koji se očekuje na jesen i na zimu. Nadamo se da ga neće biti, ali nemamo pravo da ga dočekamo nespremni“, rekao je Milić.

On je podsetio da saradnja Klinike za kardiohirurgiju sa Evropskom komandom američke vojske traje već pet godina.

„Na naše veliko zadovoljstvo dobili smo do sada veliki broj donacija koje se mere milionskim iznosima u dolarima, a od značaja su našem gradu i jugu Srbije“, rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, nova donacija američke vojske stići će u Niš već 3. oktobra.

„Reč je o aparatima za laboratorije na Klinici za kardiohirugiju i na Medicinskom fakultetu. Njihova vrednost je preko milion dolara“, istakao je Milić.

Dodao je da će sa novim aparatima laboratorije u Nišu biti po opremljenosti jedinstvene na Balkanu i među najboljim u Evropi.

„Deo aparata koji stiže na Kliniku za kardiohirurgiju služiće za ispitivanje tkiva pacijenata koje pripremamo za transplantaciju. Danas kada radimo transplantacije bubrega uzorke tkiva moramo da šaljemo za Beograd kako bismo merili kompatibilnost donora i primaoca“, izjavio je Milić.

Prema njegovim rečima, nakon što laboratorija bude opremljena novim aparatima, program transplantacije u Nišu moći će da bude proširen na transplantacije jetre i srca.

Potpukovnik Američke vojske i predstavnik Evropske komande te vojske Aleks Pedraza kazao je da je donacija upućena u Niš kako bi ovaj deo Srbije i Klinički centar Niš bili spremni za eventualnu pandemiju.

„Pomažući jedan centar i jednu zemlju pomažemo svima jer svi zajedno treba da se borimo protiv ove bolesti“, rekao je Pedraza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar