Grafika: Nova.rs

U protekla 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a testirani su uzorci 6.814 osoba od kojih je 61 pozitivan.

Na respiratorima je trenutno ukupno 23 pacijenata.

Od početka epidemije, u Srbiji je registrovano ukupno 32.999 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

U istom periodu, testirano je ukupno 1.084.893 uzoraka.

Do sada su u Srbiji od posledica zaraze koronavirusom preminule ukupno 743 osobe.

Podsećamo da je jutros Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, izjavio u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova S da se opravdano sumnja da Krizni štab i dalje ne raspolaže podacima sa kojima bi morao da raspolaže da bi donosio validne odluke.

On je naveo da ima kao informaciju da se kao mogući datum za uvođenje vanrednog stanja pominje 1. oktobar.

Rade Panić Foto:Vesna Lalić

Na tu izjavu reagovali su članovi Kriznog štaba Branislav Tiodorović i Darija Kisić Tepavčević, koji su za Nova.rs odbacili su kao dezinformacije najave da bi prvog oktobra moglo da bude uvedeno vanredno stanje.

„Ništa o tome nisam čula, to je dezinformacija“, kratko je za Nova.rs rekla dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se razmatra skorije uvođenje vanrednog stanja i da li je kao mogući datum za to pominjan 1. oktobar, član kriznog štaba, prof. dr Branislav Todorović odgovorio je kratko u SMS poruci:

„To je ortodoksna glupost koju nije niko pominjao osim budala“, rekao nam je dr Tiodorović.

Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje da li bi ponovno uvođenje vanrednog stanja u situaciji u kojoj smo juče na dnevnom nivou imali zvanično 30 novoobolelih, epidemiolog Zoran Radovanović kratko i jasno kaže – ne.

„Nikakvog opravdanja nema za uvođenjem vanrednog stanja. Nije u pitanju opstanak države”, kaže Radovanović za Nova.rs. Epidemiolog podseća da je još 19. marta proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja.

„To odgovara vanrednoj situaciji i dovoljno je za efikasnu protivepidemijsku borbu. Tako smo suzbili variolu pre 48 godina“, tvrdi Radovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar