Foto:Miljana Isailović

Još se ne smiruje bura u javnosti u Nišu koju je izazvao predlog Igora Novakovića, zamenika predsednika Skupštine grada iz redova Socijalističke partije Srbije, da se u plan razvoja Niša za narednu godinu unese i predlog rušenja Tržno-poslovnog centra "Kalča" i izgradnje stambeno-poslovne kule sa 20 spratova i nekoliko nivoa podzemnih garaža.

Komentari građana Niša na društvenim mrežama su brojni i vrlo različiti, počev od onih koji ga podržavaju, preko onih da postojeći tržni centar treba da bude srušen, ali da ništa na tom mestu ne treba da bude građeno, do onih koji kažu da je reč samo o šali koja ih je dobro nasmejala.

Novaković je za portal Nova. rs kazao da je potrebno da se nešto preduzme jer je „Kalča“ depresivan objekat u srcu grada koji godinama tavori.

„Objekat ima bezmalo 10.000 kvadrata u najekskluzivnijem centru grada, a vlasnici lokala imaju problem da ih izdaju jer nemaju mušterije. Koncept „Kalče“ je zastareo, ali se o tome neobjašnjivo ćuti. Kada bi se umesto njega sagradila zgrada sa 20 spratova i još nekoliko nivoa podzemnih garaža, rešili bismo i ozbiljan komunalni problem u centru“, rekao je Novaković.

tržni centar Kalča u Nišu Foto:Miljana Isailović

Njegov predlog je da na prostoru postojećeg tržnog centra bude izgrađen Biznis centar „Zonina kula“ sa oko 124.000 kvadrata stambenog prostora, 47.000 kvadrata kancelarijskog prostora i oko 9.000 kvadrata mezaninskog prostora. Kula bi imala i brojne prateće sadržaje poput restorana u sklopu mezanina, lobi i sale za konferencije.

„Investitora za gradnju jednog takvog objekta smatram da bi vrlo jednostavno pronašli putem javnog konkursa. Reč je o prostoru od jednog hektara sa stepenom izgrađenosti od 95 odsto. Sa dovoljno visokom spratnošću objekta potencijalni investitor bi stekao profit izgradnjom mezanina. Projekat bi bio poveren onoj kompaniji koja bi najviše dala gradu i obeštetila vlasnike lokala“, objasnio je Novaković.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala u „Kalči“ Dragoslav Pavlović kazao je da nije tačno kao što se priča da u tom tržnom centru nema zakupaca i posla.

„Jeste teško, ali tri četvrtine lokala je u funkciji. Jedna četvrtina ne radi, ali ima i vlasnika lokala koji žive u inostranstvu i koji nisu zainteresovani za rad lokala od samog otvaranja. Mi se trudimo da opstanemo. To što „Kalča“ nema upotrebnu dozvolu nije prepreka da se rešavaju problemi klimatizacije, protivpožarne zaštite. Problem je novac. „Građevinar“ koji je to trebalo da uradi, koji je za to uzeo novac, ne postoji više i mi to sami treba ispočetka sve da radimo“, objasnio je Pavlović.

Da bi se, dodao je Pavlović, dobio kredit za postavljanje klimatizacije i protivpožarne zaštite potrebna je upotrebna dozvola bez koje objekat radi od otvaranja 1993. godine.

Foto:Direkcija_za_ravoj_grada_Niša

„Upotrebna dozvola je moguća uz ozakonjenje objekta, ali za to je potrebno da se zemljište prenese objektu, odnosno vlasnicima lokala. „Građevinar“ to neće da uradi i nedavno smo imali sastanak u Gradskoj kući sa gradonačelnicom i njenim saradnicima zbog toga. Obećali su da će se uključiti u rešavanje problema. Podneli smo zahtev za ozakonenje, ali moramo da rešimo najpre problem sa zemljištem“, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, vlasnici lokala bi teško napustili svoje lokale u zamenu za neke druge, jer se radi o najstrožijem centru grada.

„Sa nekim stvarima koje bi trebalo da se dorade, poput klimatizacije, protivpožarne zaštite i uknjiženja, situacija bi bila mnogo drugačija. Mi se trudimo da dođemo do toga, a je to jedno od rešenja. Drugo rešenje moglo bi da bude da se nađe neko ko hoće da dokapitalizuje, investira u završenje svega što je potrebno i da pri tome se možda promeni status „Kalče“. Da se formira akcionarsko društvo. To je međutim sve na dugačkom štapu“, istakao je Pavlović.

Poznati niški arhitetka Ivan Hadži Redi koji je 80-tih godina vodio pripreme za gradnju „Kalče“ rekao je za portal Nova.rs da predlog za izgradnju stambeno-poslovne kule na tom prostoru predstavlja „viziju koja ne počiva na realnim pretpostavkama, iz mnogo razloga“.

Foto:Direkcija_za_ravoj_grada_Niša

„Niš nije grad koji takvu arhitekturu treba da neguje i na taj način da se razvija. Njegov razvoj star za dve godine pa 145 godina pokazuje da on ima sasvim drugu tendenciju koja, na žalost, nije konsekventno rađena i dobro usmeravana. To znači da je Niš ostao monocentričan u odnosu na vreme od pre 145 godina. Mi imamo gradske opštine a nemaju svoje centre“, izjavio je Hadži Redi.

Prema njegovim rečima, potenciranje da Niš i dalje ima jedan jedini centar nije dobro jer matrica na kojoj Niš počiva nije takva da može da izdrži da populacija od skoro 300.000 hrli ka centralnom području.

„Tu ne pomažu ni podzemne železnice ni bilo šta drugo. Gradska matrica u centru Niša nije takva da primi mega strukture kao što je u tom predloženom rešenju, osim toga, saobraćaj i podzemna infrastruktura da bi mogla da podnese takvu izgradnju. Rešenje je u sasvim drugoj sferi, naglasio je Redi.

Istakao je da bi mnogo realnije bilo ako bi mogao da se postigne koncenzus da se za „Kalču“ potraži nova organizaciona forma.

“ ‘Kalča’ ima izuzetno fleksibilan konstruktivni sistem koji omogućava skoro bezbrojne varijante mogućih rešenja i jednostavno se može doći do nove organizacije tog prostora, naravno uz pretpostavku da se sa vlasnicima postigne određni koncenzus. Moj predlog je da se od jednog bazarskog tipa tržnog centra pređe na poznate forme ili jednog velikog mola, jedne ulice ili velikog trga sa kojeg se sagledavaju sve površine. Kao centar bazarskog tipa, sa malim radnjicama, ne može da opstane“, objasnio je Hadži Redi.

On je podsetio da je 80-tih vodio pripreme za izgradnju „Kalče“, ali se povukao jer nisu prihvaćeni njegovi bitni predlozi, među kojima i predlog za obezbeđivanje parkinga.

„Ukoliko smo želeli tržni centar u to vreme najveći na Balkanu, bilo je nužno da se paralelno sa tim reši pitanje parkiranja. Bio sam nadglasan i tržni centar je ostao bez parkiranja“, rekao je naš sagovornik.

Foto:Direkcija_za_ravoj_grada_Niša

Ovih dana čulo se je i mišljenje većeg broja građevinskih inženjera i stručnjaka koji su ocenili da je predlog za izgradnju kule u centru grada apsolutno nerealan.

„Kada bi se iskopala rupa za temelj tako visokog objekta, okolni objketi bi se urušili i propali u nju. Osim toga u Nišu se zbog podzemnih voda veoma teško i skupo grade podzemne garaže sa jednim nivoom, a kamoli sa četiri ili pet nivoa“, rekao je za Novu.rs građevinski inženjer koji je zbog rada u državnoj ustanovi želeo da ostane anoniman.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ Branislav Jovanović ocenio je Novakovićev predlog kao „pustu želju i možda marketing pred izbore“

„Od vlasti u Nišu ne možemo da očekujemo ništa niti kapitalno, niti spektakularno. Za deset godina koliko su na vlasti nisu uradili ni jedno obdanište, ni jednu školu, niti bulevar, tako da sa njima u gradu ne može da se dogodi ništa epohalno“, rekao je Jovanović.

On je kazao da je Grad Niš propustio šansu da uzme veći udeo prostora u „Kalči“, ali i u „Merkatoru i da tu smesti gradske institucije. Podsetio je da su iz budžeta grada izdvojena dva miliona evra za kupovinu objekta u ulici Milojka Lešjanina i tu su smeštene gradske službe.

Bonus video: Niš: Da li će „Kalča“ preživeti urbanističke planove?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar