Da li će Kalča preživeti urbanističke planove?

Emisije 23. nov. 202121:52
Podeli:
Niš_ Da li će _Kalča_ preživeti urbanističke planove
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Mogu li stari tržni centri, koji su simboli pojedinih gradova, da opstanu pored sve većeg broja novih i modernih? Jedan takav – tržni centar Kalča u Nišu – teško opstaje, a priču o čuvenoj Kalči podgrejao je nedavno i funkcioner SPS-a u tom gradu, koji je predložio njeno rušenje. I dok pojedini odbornici predlažu da u predstojećem budžetu budu novi savremeni objekti i Niš postane moderniji, o starijim građevinama malo ko brine.

Reporter: Miljana Jeremić

Neki kažu da je početkom devedesetih cena kvadratnog metra tržnog centra Kalča, u izgradnji, bila veća nego na Menhetnu. Bilo to istina ili ne, činjenica je da je nastao jedan moderan veliki objekat pun lokala i to u samom centru grada. Danas, o priča o Kalči je priča o njenom opstanku.

’’Naći ćemo se kod Kalče, naći ćemo se u Kalči, to je već postalo uobičajeno, mislim da tako nešto…na kraju krajeva lep je objekat, u staklu, moderan’’,  „Da se vratimo 20 godina unazad pa onda da pričamo, sad šta da se priča, vidite, žalosno’’, ’’Bez obzira na broj kupaca mislim da Kalča i te kako ima potencijala i da ima ovde i firmi i zaposlenih tako da možda ima i dobru budućnost’’, kažu anketirani građani Niša.

I dok su pojedini novi tržni centri u gradu puni, kupaca je u Kalči, sve manje. Ovde su i turističke agencije, advokati, pošta, po neka zlatara, knjižara, butici, kafić…ali i prazne prostorije na čijim vratima stoje samo računi. Ipak, ako probleme na trenutak zaboravimo – Kalča je jedan od simbola Niša. Međutim, na sednici Skupštine grada nedavno se čulo da bi je trebalo srušiti, a o tome je glasno govorio funkcioner SPS-a.

„Mi treba da pobegnemo od ovog konzervatizma u kome se nalazimo, od nas zavisi kako će Niš da izgleda. Ako želimo takav Niš koji je konzervativan i koji ne funkcioniše kao što je taj objekat Kalča, koji je meni vrlo drag, ali racionalnost nalaže da mi probamo da to rešimo na drugi način“, kaže funkcioner SPS-a Niš Igor Novaković.

Umesto Kalče kakvog danas imamo, Novaković vidi novi stambeno-poslovni kompleks i podzemnu garažu na nekoliko spratova. Da je to gotovo nemoguća investicija smatraju međutim iz Udruženja vlasnika lokala TC Kalča, koje je prošle godine uređivalo čitav prostor.

„Ako bi neko imao te pare da nam vrati to što smo dali, baš bi svi bili srećni da izađu odavde i da traže neko drugo rešenje jer bi s tim parama mogli da naprave i nešto bolje. Međutim, misilim da su to više politički motivi za afirmacijom nego neko rešenje“, reko je Dragoslav Pavlović, predsednik Udruženja vlasnika lokala TV Kalča.

Rešenje bi, kažu iz Kalče, moglo da bude ako bi se lokali uredili I kada bi neko ulagao više. Najveći problem zbog koga mnoge stvari ne mogu da se urede i reše je to što objekat nema upotrebnu dozvolu, jer je investitor nije obezbedio, a u međuvremenu je otišao u stečaj. Sa ovakvim radom lokala, oni nisu u mogućnosti da reše brojne druge probleme poput grejanja i hlađenja objekta, što je jedna od glavnih zamerki i vlasnika i posetioca.

„Voleo bih da vidim tu studijsku analizu koja pokazuje da je isplatljivo i potrebno gradu srušiti Kalču i napraviti tu neku zgradu od 20 spratova, neki budući tržni centar…Ovako to je sve jedan probni balon i možda zamajavanje ljudi, da misle o nekim drugim stvarima a ne o onim ključnim stvarima koje vide svaki dan kad izađu iz kola ili iz stana, zgaze u rupu u blato i tako dalje“, smatra Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Priča o Kalči čula se na sednici Skupštine grada koja je bila poput uvertire za planiranje budžeta za narednu godinu. Svoje predloge mogu da daju i građani, što je pomak u odnosu na ranije godine. Ipak, čiji će se glas najjače čuti, odnosno, čije će se želje ispuniti, ostaje da se vidi.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar