Irena Vujović Foto:ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas EI Metal, jednu od jedinica nekadašnjeg privrednog giganta Elektronske industrije Niš, gde je u toku čišćenje istorijskog otpada zaostalog iz proizvodnje.

Tokom novembra iz kompleksa EI Niš će biti uklonjeno i zbrinuto 450 tona opasnog istorijskog otpada.

„Problem istorijskog otpada prisutan je u Srbiji gotovo 20 godina, jer je taj otpad nastao mahom 2000-tih godina u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju. Ukoliko je bio ambalažiran, ta ambalaža je vremenom korodirala i propala. S obzirom da se radi o pretežno opasnom otpadu, koji utiče na zagađenje vode, vazduha i zemljišta, država je odlučna da taj otpad zbrine sa svih lokacija. Mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja, jer se u prethodnom periodu uklanjala po jedna vrsta otpada“, rekla je Vujović, koja je ovo preduzeće obišla zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Ministarka je dodala, da pored zbrinjavanja istorijskog otpada iz EI Niš, resorno ministarstvo sprovodi i druge projekte u Nišu koji su važni za bolji kvalitet vazduha u tom gradu, navodi se u saopštenju.

Irena Vujović Foto:ministarstvo zaštite životne sredine

„Sufinanasiramo projekat pošumljavanja čija se realizacija očekuje u narednim danima, kao i projekat smanjenja zagađenja koje potiče od individualnih ložišta, koja su veliki zagađivači. U toku je konkurs za subvencije domaćinstvima za zamenu kotlarnica i molim, pre svega, građane Niša da iskoriste tu priliku. Podsticaje ćemo obezbediti i sledeće godine, kako bismo pomogli da što više domaćinstava pređe na ekološki prihvatljivije energente“, rekla je Vujović.

Irena Vujović Foto:ministarstvo zaštite životne sredine

Bonus video – Akcija čišćenja Savskog jezera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar