U nedelju će početi da radi nova autobuska stanica na Novom Beogradu, dok će objekat stare stanice biti predat Beogradu na vodi i verovatno srušen. S obzirom na to da su Beograđani pola veka na putovanja kretali sa stanice u centru grada, sada se mnogi pitaju kako gradskim prevozom uopšte mogu da stignu do nove lokacije u Bloku 42.

Od nedelje, 29. septembra, svi oni koji iz Beograda putuju u neki drugi grad, neće kretati iz centra grada, već sa nove stanice u novobeogradskom Bloku 42.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako je ova stanica dugo očekivana i najavljivana, i dalje postoji nedoumice – kako stići do stanice uz pomoć gradskog prevoza? Zbunjenost je razumljiva, s obzirom na to da u blizini nove stanice postoji čak 20 stajališta.

Tramvajske linije

Što se tiče linija tramvaja, do nove stanice može da se stigne od Ustaničke, odakle polazi linija broj sedam.

PROČITATE JOŠ

Dalje, tramvaj broj devet kreće sa Banjice, 11 sa Kalemegdana, a 13 sa Banovog brda.

Svi ovi tramvaji idu do Bloka 45, što znači da je njima moguće stići i iz tog pravca.

Autobuske linije

Potom, iz centra grada do nove stanice moguće je doći autobusima 60, 60L i 67, i to sa Zelenog venca, ali i iz suprotnog pravca – sa Savskog nasipa i Bloka 70 A.

Foto: BAS

Druge autobuske linije koje saobraćaju do Bloka 42 su 85 (sa Banovog brda do Borče), 89 (sa Vidikovca do Čukaričke padine) i 93 (sa Bežanije do Miljakovca). Takođe, autobusi 94 i 95 saobraćaju od Bloka 45 do Bloka 42. Takođe, do Bloka 42 vozi i autobuska linija 600, koja kreće sa Železničke stanice Beograd centar i ide do Aerodroma. Tu je još i linija EKO1, koja vozi od Vukovog spomenika do novobeogradskog naselja Belvil.

Linije minibusa

Što se tiče linija minibusa, tu su E1 koji ide od Ustaničke do Bloka 45 i obrnuto, kao i E2 (Petlovo brdo-Trg republike).

Voz

Najbrže se, svakako, ide svim vozovima koji staju na Prokopu, odnosno stanici Beograd centar. To važi za beogradske, ali i međugradske vozove.

Železnička stanica Prokop Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Stajališta gradskog prevoza

Što se tiče stajališta, prvo je ŽS Novi Beorgad, gde staju tramvaji 7, 9 i 11, kao i autobusi 94, 95 i E6, a nalazi se u Ulici antifašističke borbe, u oba smera. U istoj ulici staju i linije 60 i 60L u smeru ka Toplani.

Linije 11 i 13 stajaće u Đorđa Stanojevića (u oba smera), na platformi kojom se tramvaji penju na Most na Adi, odnosno kod prilaza stepeništem. Dalje, u Bloku 42 na raskrsnici Jurija Gagarina i Antifašističke borbe (u dva smera), nalazi se stajalište za linije 7, 9, 11, 13, 85, 94, 95, 600, E6, kao i za 60 i 60L u smeru ka gradu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Linije 89, 95 i E6 staju na Naselju Belvil, dok se na Bulevaru crvene Armije nalaze stajališta za linije 85 i 600, u oba smera.

Depo Sava u smeru ka Belvilu nalazi se u Ulici Đorđa Stanojevića i na ovom stajalištu staju autobusi EKO1 i 85. Na tri stajališta Španskih boraca, na uglu Španskih biraca, Đorđa Stanojevića i Bulevara Milutina Milankovića, stajaće linije 67, 93, 64 i 600, kao i EKO1 u smeru ka Belvilu. Postoji i stanica Milutina Milankovića, na raskrsnici sa Antifašističke borbe, za linije EKO1 i 67 (dva stajališta za dva smera), kao i za liniju 94 u smeru ka Bloku 45.

Na stajalištima Španskih boraca i Milutina Milankovića stajaće i autobus na liniji 93: Bežanijska kosa (groblje) – Miljakovac 1, preko Gazele.

Otvara se nezavršena autobuska stanica

Podsećamo, u nedelju, 29. septembra, počinje da radi autobuska stanica na Novom Beogradu, čija je vrednost tokom proteklih godina duplirana, sa 25 na 50 miliona evra.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Međutim, radovi i dalje nisu gotovi, tako da bi stanična zgrada trebalo da bude gotova, ako je verovati najavama, do 31. decembra ove godine.

BONUS VIDEO Nova autobuska stanica i stara obećanja: Koliko je zaista urađeno na gradilištu u Novom Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare