Foto:Tanjug/Andrija Vukelić; Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Pošumljavanje Beograda, izgradnja metroa i biciklističke infrastrukture, sanacija divljih deponija, ograničenje individualnih ložišta, samo su neke od 80 mera koje bi u glavnom gradu trebalo da budu realizovane do 2031. godine. Otrovne čestice koje oštećuju zdravlje i hronične bolesnike smeštaju u bolnice, a mogu dovesti i do fatalnih posledica, po svemu sudeći će nas gušiti još najmanje 10 godina, koliko je vremena potrebno da nadležni sprovedu u delo sve predložene mere stručnjaka, u okviru Nacrta Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pročitajte još:

Ono što već i vrapci znaju je da nivo zagađenja vazduha skače sa grejnom sezonom. Međutim, Beograd se proteklih nedelja, više puta našao u samom vrhu liste najzagađenijih gradova sveta, iako je grejanje pušteno tek 1. novembra.

„Nije samo grejanje uzrok zagađenja. Opasnost od štetnih materija dolazi i usled povećanog saobraćaja, gradilišta, nedovoljno zelenila. Najveće zagađenje merimo u jutarnjim i u večernjim satima. Sada je već ustaljen jedan populistički način prikazivanja zagađenja vazduha, po kojem ispada da smo uvek najgori. Međutim, dešavalo se često da je Beograd na 100. ili 150. mestu na listi. Svakako da moramo ukloniti konačno uzroke zagađenja, a sa ovim istim problemom susrećemo se svake zime, tokom poslednjih godina“, kaže za „Novu“ prof. dr Andrej Šoštarić, načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ).

Nacrt Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd obuhvata 80 mera i 14 specifičnih ciljeva, ističe on.

Foto: Shutterstock

„Vrlo je teško sprovesti ove mere, kad je situacija sve lošija svake godine. Recimo u Srbiji generalno, a posebno u Beogradu, svake godine raste broj vozila na ulicama, a prema Planu treba da ih bude daleko manje i da se uvedu ekološka vozila. Takođe sve je više individualnih ložišta, koja pomažu širenje zagađujućih materija. Termoenergetski sektor doprinosi tome da se kvalitet vazduha pogoršava. Generator otrovnih čestica su i gradilišta, kojih je kod nas sve više svakoga dana, a trebalo bi da ih bude sve manje. Odnosno da se donese uredba koja će ograničiti broj otvaranja gradilišta svake godine. Kako bismo imali grejanje, a smanjili zagađenje, najbolje bi bilo da svi pređemo na gas, koji je ekološki najpovoljniji način grejanja, ali je sada to nemoguća misija“, kaže dr Šoštarić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Mere Nacrta Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd sa rokom realizacije do 2031.

– Potpuna zabrana saobraćaja za dostavna i teretna vozila u periodu od 7-20 časova.

– Povećanje učestalosti pranja ulica.

– Medijska kampanja za suzdržavanje od upotrebe privatnih automobila u periodu trajanja epizode zagađenja.

– Izgradnja saobraćajne i druge infrastrukture za potrebe odvijanja javnog linijskog prevoza putnika (JLPP), kao i izgradnja stanicu za KPG (komprimovani prirodni gas).

– Obnavljanje voznog parka JKP „GSP Beograd“, sa preko 500 autobusa sa pogonom na KPG i 30 električnih vozila.

– Izgradnja metroa.

– Izgradnja saobraćajne infrastrukture koja podrzumeva: dva tunela dužine od po 2 km:

1. Ekonomski fakultet-blizina Pančevačkog mosta
2. Most na Adi-Autokomanda

– Izgradnja infrastrukture za električna vozila.

– Izgradnja biciklističke infrastrukture.

– Subvencije za kupovinu bicikala, trotineta, bicikala i trotineta sa pomoćnim električnim motorom.

– Određivanje broja domaćinstava koja koriste individualna ložišta.

– Subvencije ili drugi vidovi olakšica za zamenu neefikasnih kotlova.

– Izrada akcionog plana za smanjenje emisija zagađujućih materija iz individualnih ložišta iz privrede.

– Proširenje postojeće gasovodne mreže.

– Smanjenje emisije azotnih oksida.

– Gašenje kotlarnica (obavezno najkasnije do 2024.).

– Sanacija divljih deponija.

– Posipanje ulica kalijumhloridom (protiv stvaranja poledice) umesto natrijum-hloridom.

– Favorizovanje zelene gradnje.

– Pošumljavanje Beograda.

Napomena: Nacrt Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd zaključen je između Grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i obuhvata aktivnosti prikupljanja podataka i dokumentacije i izradu Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd za period 2021-2031.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar