Agencija za zaštitu životne sredine je ugrožena ne samo zato što sam dobio otkaz ili što je smenjen vrhunski informatičar Dejan Lekić koji me je podržao zbog lažnih optužbi, već i nove sistematizacije, kao "poslednje tačke sunovrata Agencije", izjavio je bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u toj Agenciji Milenko Jovanović, a prenosi N1.

Ističući da Agencija ima evropski i svetski ugled, Jovanović je smenu Lekića sa mesta načelnika Odeljenja za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem, i njegovo premeštanje u Ministarstvo zaštite životne sredine, uporedio sa premeštanjem vrhunskog hirurga na mesto tehničara u domu zdravlja.

Takav posao sada u Agenciji nema ko da radi na istom visokom nivou, ocenio je Jovanović u serijalu razgovora Vidokrug i predočio da su novom sistematizacijom ukinuta dva odeljenja, za monitoring kvaliteta vazduha i za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem.

Monitoring kvaliteta vazduha je sveden na grupu, što je skandalozno, ukazao je on, dok je za odgovor na pitanje o stvarnim razlozima otkaza uputio na doskorašnjeg v.d. direktora Agencije.

Jovanović, međutim, misli da je reč o animozitetu i podseća da se otkaz dogodio u periodu u kojem su rešili „da se obračunaju sa borcima za zdrav vazduh i zdravu životnu sredinu“.

Kako je objasnio, direktor se do otkaza nije mnogo mešao u njegov posao, ali je u jednom trenutku počeo rapidno da se bavi strukom koju ne razume.

Posle toga je izmišljena priča da je stanje analizatorskih stanica loše, naglasio je Jovanović, koji tvrdi da je to notorna laž, jer su stanice u perfektnom stanju, mnogo boljem nego što su bile kada mu je poveren posao.

Upitan o navodima da je dobio otkaz jer nije želeo da promeni kriterijume kvaliteta vazduha, on je objasnio da je došlo do promena prikaza kriterijuma, što je uradio direktor, ne konsultujući ljude iz Agencije.

Jovanović navodi da se tome usprotivio mejlovima, čime je možda stavio tačku na sve češće primedbe, ne na rad direktora, nego na funkcionisanje onoga za šta je zadužen.

Kako je precizirao, prikaz je promenjen tako što je promenjena klasa vrednosti koncentracija polutanata preko boja kojom se radi vizuelizacija koncentracije, što se često meša sa kategorijama za ocenu kvaliteta vazduha na godišnjem nivou, koji se nisu promenili.

Prema objašnjenju Jovanovića, problem je, međutim, u tome što građani, oni koji razumljivo nisu stručni i ne znaju o koncentraciji sumpornih čestica ili azotnih oksida, gledaju samo boju.

Suština u koncentraciji određenih čestica u vazduhu, a ne kako se prikazuju

„Ono što je bilo ljubičasto, a to znači prekomerno zagađen vazduh za najopasnijI polutant PM 2,5 (suspendovane čestice do 2,5 mikrona), postao je sada samo zagađen, a naravno da je koncentracija ostala ista“, ilustrovao je Jovanović.

Postavlja se pitanje čemu je to služilo, da li je reč samo o neznanju ili je neko hteo vizuelno da stvori lažnu sliku, ali on to ne zna.

Mada u svetu postoje različiti prikazi, bilo je raskoraka u prikazima u Srbiji i u Gradu Beogradu, koji je imao svoje prikaze, ukazao je Jovanović, koji smatra neshvatljivim da se isti broj , odnosno koncentracija, u istoj zemlji različito tumače.

On je uvek govorio da bi trebalo pratiti koncentraciju koju prikazuju državne institucije, jer je monitoring bio pouzdan.

Beograd ima šest stanica u vlasništvu Agencije koje prikazuju pouzdane podatke, istakao je Jovanović, a kako se to prikazuje mora biti jednoznačno i prikaz ne bi trebalo menjati zimi kada je vazduh lošeg kvaliteta.

Upitan o aplikacijama koje su građanima dostupne na telefonima, on je odgovorio da ih lično ne gleda i da bi trebalo znati šta znače indeksi, da je suština u tome koje su koncentracije određenih čestica u vazduhu, a ne kako se prikazuju.

„Uvek sam bio za to da se prikaže samo broj i da se građani više edukuju, ali ti različiti indeksi širom sveta služe samo da se uporedo prikazuju, pa se prave neke rang liste koje nemaju metodološku podršku i ja to ne podržavam“, poručio je Jovanović.

Na južnoj hemisferi je leto i tamo je vazduh bolji nego tamo gde je zima, obrazložio je on i naglasio da se stanje u Beogradu ili Valjevu ne može porediti sa gradovima pored mora, gde stalno duva vetar.

Na pitanje kakav je vazduh, Jovanović je upozorio da je lošeg kvaliteta, dok je,i kao osnovne izvore zagađenja, označio individualna ložišta, saobraćaj i industriju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar