Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Veliki protest "Za bezbedan vazduh" organizovan je 10. januara. Nekoliko hiljada građana svih uzrasta tada je prošetalo ulicama Beograda i Vladi podnelo zahteve koji bi trebalo da sistemski urede tu problematiku i da spreče sve češću pojavu da se Beograd i ostali veći gradovi u Srbiji nalaze na svetskom vrhu po zagađenosti vazduha. Odgovora na zahteve u okviru protesta koji je organizovao pokret Eko straža još nema, a svako malo nam stižu vesti o gradovima koji se guše i u kojima je koncentracija zagađujućih čestica u crvenom.

Vreme curi, a Bojan Simišić iz organizacije Eko straža, kaže da će se kada zvanično istekne 30 dana od upućivanja zahteva razmatrati novi koraci. Borba za bezbedan vazduh se nastavlja.

On navodi da stvari ne mogu da se promene preko noći, potrebna su sistemska rešenja.

„Nema brzih rešenje, to je maraton. Taj drugi protest ćemo poprlično dobro da smislimo i da vidimo kako ćemo da ga napravimo i šta ćemo da tražimo. Nećemo da stanemo, u svakom slučaju“, poručuje Simišić u izjavi za Nova.rs.

Ističe da su bitna sistemska rešenja.

„Ako nemš mehanizam, kako nekog prekršioca i zagađivača da kazniš. Svaka obećana mera i sve što stave na papir, sve o čemu vlast priča, nikada ne može da se reši, ako se sistemski ne naprave neke promene“, smatra Simišić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On podseća da su zahtevi koji su upućeni na protestu uglavnom tehničke prirode.

„Zatraženo je da se uvede kontrola kvaliteta energenata, da ne može ugalj poslednje klase da se prodaje domaćinstvima. Tražili smo da se započne proces energetske tranzicije i da se izađe iz korišćenja uglja, koji evidentno zagađuje, da se okrenemo nekim novim energentima, U zahtevima nije bilo udara na državu. Nusi uni pogeldali šta smo mi njima tražili“, kaže Simišić.

Dodaje da je i da je jedan od zahteva bio i pravovremeno obaveštavanje javnosti. Takođe, treba ispitati emisjije koje proizvodi termo-energetski sektor.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

„Oni imaju šest puta veće emisije sumpor dioksida od dozvoljenog, oni su već u prekršaju“, upozorava Simišić i ističe da je potrebno uvesti nenajavljene inspekcijske nadzore, kako zagađivači ne bi uspevali da zatru tragove svega što ispuštaju u životnu sredinu.

On zagađenje vazduha i ekološke probeleme poredi sa „šerpom sa 30 rupa“.

„Ako pokušaš jednu-dve da zartvaoriš t nisi ništa uradio. Moraš sve da zatvoriš da ništa ne bi iscurelo“, objašnjava Simišić.

On smatra da zvaničnici negiraju ekolopke probleme u Srbiji.

„Kada ti praviš neki protest za zagađen vazduh, onda se predsednik prema tebi ponaša kao da si ti došao da mu pretiš i nešto da mu tražiš, a ti samo tražiš poštovanje Ustava koji ti stavom 74 garantuje čist vazduh i zdravu životnu sredinu. Mi ćemo sledeći protest da organizijemo sa zahtevom da se javnost ne tretira kao da su strani plaćenici i izdajnici, pogotovo ako se brine za životnu sredinu i zdravlje“, zaključuje Simišić.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar