Foto: Nova.rs

Vazduh u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, sinoć je bio značajno zagađen - a da je takvo stanje i jutros, najbolje pokazuju dve fotografije na kojima se vidi drastična razlika.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine najveće zagađenje vazduha juče je bilo na Starom gradu, Vračaru i Novom Beogradu, a koncentracija PM2,5 čestica iznosi oko 70µg/m³.

Koliko je zagađenje, najbolje pokazuju fotografije iz jednog stana kod Đeram pijace, sa kojeg se pruža pogled na Zvezdarsku šumu, a vidi se i Borča.

Na prvoj fotografiji, slikan je prizor po danu kada je kvalitet vazduha bio dobar – jasno se vidi zelenilo šume.

Foto: Nova.rs

Druga fotografija slikana je jutros – zagađenje je učinilo svoje. Zelenilo Zvezdarske šume se uopšte ne vidi, kao ni zgrade koje se inače vide.

Foto: Nova.rs

Beograd nije jedini grad u kome je vazduh večeras okarakterisan kao veoma nezdrav sa izuzetno visokim indeksom zagađenosti. Tako je sinoć veoma zagađen bio i vazduh u Kosjeriću (PM2.5 iznosi 158µg/m³), u Novom Pazaru (PM2.5 iznosi 169µg/m³), Nišu (PM2.5 iznosi 124µg/m³) i Valjevu (PM2.5 je 138 µg/m³), dok su u crvenom osim Beograda bili još i Užice, Smederevo i Obrenovac.

Pročitajte još:

Udisanje zagađenog vazduha može da uzrokuje iritaciju očiju, nosa i grla, bol u grlu i kašalj koji vremenom postaje sve žešći, stezanje u grudima i kratak dah, a stručnjaci savetuju da se prati i eventualna pojava lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora…

Možda treba napomenuti da zagađenost vazduha ne ugrožava samo pluća, već čitav organizam. Naime, čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu nos i grlo, da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok. Istraživanja pokazuju da zagađenje vazduha povećava rizik od mnogih bolesti poput hronične opstruktivne plućne bolesti, astme, srčanog oboljenja, karcinoma, dijabetesa i mnogih drugih.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare