Vukov spomenik Foto:Shutterstock/BalkansCat

Bronzana skulptura Vuka Karadžića sutra će između 7 i 8 časova biti pažljivo demontirana sa postolja i preneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, najavljeno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a prenosi Beoinfo.

Kako se navodi, u okviru radioničkog prostora skulptura će biti sanirana i konzervirana, a potom obnovljena i vraćena u Beograd na svoje mesto.

O svim narednim koracima Zavod će blagovremeno davati obaveštenja, a kako je saopšteno biće organizovana i poseta medija ateljeu u Smederevu tokom radova na sanaciji skulpture.

Nakon velikih i uspešnih rekonstrukcija spomenika „Pobednik“ i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Zavod je 7. novembra otpočeo radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, na dan kada je spomenik svečano otkriven pre 85 godina (7. novembra 1937. godine).

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću izrađen je 2019. godine, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi za početak radova.

U narednom periodu predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO – Kako bi Vuk Karadžić danas izgovorio KONTINENT?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar