Ukupno šest profesora, članova Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, podnelo je, kako nezvanično saznaje Nova.rs, ostavke na svoje funkcije, danas uoči održavanja sednice, na kojoj Slaviša Orlović treba da bude imenovan za dekana. Kako saznajemo, počelo je glasanje, a situacija na fakultetu je prilično napeta pošto su nezadovoljni studenti koji su prethodno bili na protestu ispred zgrade, ušli u zgradu.

Nakon što je juče profesor Dušan Vučićević, predsednik Saveta FPN, podneo ostavku na ovu važnu funkciju, isto su danas učinili i njegova zamenica profesorka Jelena Lončar, ali i Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus. Kako saznajemo, ostavku u Savetu podneo je i Marko Veković.

Foto: N1

Poslovnk o radu Saveta ne predviđa ovu situaciju, a najstariji član Saveta postaje predsedavajući samo na konstitutivnoj sednici i onda se bira predsednik i zamenik, ali nemamo u Poslovniku pravilo šta treba raditi kada oni podnesu ostavke, kako navodi naš izvor, a velika verovatnoća da će današnja sednica biti otkazana.

Sednica je počela sa više od sat vremena zakašnjenja. Odlazeći dekan Dragan Simić pokušao je da je odloži, ali predstavnici države su to odbili.

Na kraju je prihvaćen predlog Uroša Šuvakovića da sednica počne.

Održavanje sednice upitno

Profesori su, kako saznajemo, podneli ostavke iz moralnih razloga.

Savet FPN-a broji ukupno 27 članova, od toga je 13 ljudi iz nastavno-naučnog veća. Ostavke su prvi podneli predsednik i zamenica predsednika Saveta.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„S obzirom da nemamo ni predsednika, ni zamenika, sednica ne bi trebalo da se održi po Poslovniku. Nikada do sada nismo bili u ovakvoj situaciji, ovo je kao pravni vakum ili siva zona. Prema svim pravilima sednica bi morala biti otkazana, a novi izbori zakazani za jesen. Sada može da se desi da sednica bude pomerena za recimo 10 dana i u međuvremenu nastavno-naučno veće izabere novog presedavajućeg“, kaže izvor Nova.rs sa Fakulteta političkih nauka.

Takođe, objašnjava on, postoji šansa da bude izabrano i novih pet članova, umesto onih koji su podneli ostavke, da ih samo zamene.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/nova.rs

„Sada bi trebalo raspisati nove izbore za Savet, na kojima bismo birali novog predsednika i zamenika. Mada, ima raznih interpretacija šta bi sad trebalo raditi. Imamo situaciju koju Poslovnik ne prepoznaje“, kaže naš sagovornik.

Pročitajte još:

Glavni povod za ostavke je, kako saznajemo, izbor Slaviše Orlovića za novog dekana, koji je danas trebalo da bude imenovan na ovo čelno mesto FPN-a, uprkos činjenici da ga je 2014. jedna studentkinja optužila za seksualno uznemiravanje.

Na ovaj izbor za novog dekana nisu reagovali samo profesori, već i studenti. Naime, ispred Fakulteta političkih nauka u toku je protest studenata, koji se protive izboru Slaviše Orlovića za dekana FPN. On bi na sednici Saveta, koja bi trebalo da počne u 12 trebalo da bude izabran na tu funkciju, a sve o protestu pratite na Nova.rs.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Situacija na fakultetu je u jednom momentu bila veoma napeta, a čak je u jednom trenutku došlo i do naguravanja, pošto su nezadovoljni studenti, koji su prethodno bili na protestu ispred zgrade, ušli na fakultet.

Podsećamo, Orlović već dve decenije radi kao profesor na FPN. U centru pažnje našao se 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Osim prijave, na društvenim mrežama, kao i Ženskoj solidarnosti, javilo se više bivših studentkinja FPN-a koje su iznele svoje ispovesti o seksualnom uznemiravanju od strane Slaviše Orlovića, koje je, prema njihovim rečima, trajalo godinama.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare