Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon smrti patrijarha Irineja, mesto prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve do izbora novog poglavara je obavljao mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Njegov privremeni dolazak na čelo Crkve i stavovi koje je u prethodnom periodu iznosio, doveli su do toga da ga deo javnosti danas percipira kao jednog od najozbiljnijih kandidata za upražnjeni patrijaršijski tron.

Za vreme turbulencija na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, kad se na Sinodu razmatrao otkaz profesorima te obrazovne ustanove, Hrizostom bio među episkopima koji su se otvoreno protvili otpuštanju nastavnog kadra sa PBF.

Pomenuto crkveno telo nedavno je donelo odluku i da se Sabor održi u kripti Hrama Svetog Save, kao i da episkopi budu smešteni u kolektivni smeštaj, a jedini koji je na sednici Sinoda glasao protiv takve odluke bio je upravo mitropolit dabrobosanski.

Sveti arhijerejski Sabor izabrao ga je za prvog episkopa novokreirane eparhije bihaćko-petrovačke, 23. maja 1991. godine u hramu Svetog Save u Drvaru. Administrativno eparhiju bihaćko-petrovačku primio je 22. avgusta 1991.godine.

Pročitajte još...

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, 1. juna 2013. godine, na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dotadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom. Dana 13. jula 2013. godine, ovaj episkop je ustoličen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini. Čin ustoličenja obavio je patrijarh Irinej. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, Hrizostom je 24. maja 2017. godine izabran je za mitropolita dabrobosanskog.

U nedavnom intervjuu koji je dao za portal Nova.rs, mitropolit Hrizostom je otvoreno govorio o ponašanju SPC za vreme epidemije, o postojanju različitih struja među episkopima, a dotakao se i teme vakcinacije.

„U Crkvi su oduvek postojale različite struje, odnosno ljudi koji drugačije misle. Smatram da nije dobro da postoji jednoumlje, ali da je važno da radimo kao jedno. Koronavirus nas je naučio da moramo ozbiljnije shvatati iskušenja i ponašati se u skladu sa njima, jer dok je u Evropi ili Kanadi bili dozvoljeno da samo šestoro ili desetoro vernika uđe u crkvu, kod nas je bilo na desetine i stotine ljudi, ali to je naš mentalitet i opet smo dobro prošli kako smo mogli. U tom smislu, koliko sutra bih, ukoliko bi me pozvali, prihvatio da primim vakcinu“, rekao je u eksluzivnom intervjuu za Nova.rs.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje da li mu laska što ga mnogi smatraju ozbiljnim kandidatom za 46. patrijarha, Hrizostom je za naš portal rekao da to ne mora ništa da znači, ali da mu laska što to čuje.

„Svaki episkop koji je bio deset godina na eparhiji je kandidat. Sigurno da laska kad čujete da je neko predložen ili da se računa da bi mogao biti patrijarh, ali to ništa još ne znači. Na primerima patrijarha Pavla i Irineja se pokazalo da ljudska merila nikada nisu bila odlučujuća, već da su presudna božanska. Zato je naš izborni način takav kakav jeste. Mi dajemo ljudima priliku da glasaju, ali posle toga kandidate predajemo Bogu, kako bi se kroz molitvu izvukao onaj koji je dostojan da vodi našu Crkvu. To je taj dobar, apostolski način izbora. Novi patrijarh mora biti spreman da bude dobar svedok Božji i da bude veliki duhovnik, mudar, taktičan, vešt i hrabar. Biti pastir i predvodnik uopšte nije lako, posebno kad su prisutna iskušenja poput ovog trenutnog u vidu koronavirusa“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar