Radmilo Janković Foto: N1

Zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemiološka slika u Srbiji kompleksna i dodao da se naša zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.

„Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih“, rekao je Janković za Pink televiziju.

On je kazao da su brojevi zaraženih daleko veći nego što govore zvanični podaci, te naglasio da se virus najviše širi među mlađom poulacijom koja je najmanje disciplinovana kada su epidemiološke mere u pitanju.

Govoreći o hospitalizaciji kovid pacijenata, on je podsetio da je vuhanski soj davao takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, a svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

„Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu“, rekao je Janković.

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar