Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da, kada je u pitanju nacionalna pripadnost, pritužbe najčešće podnose Romi, a u znatno manjem broju pripadnici bošnjačke, hrvatske, albanske i drugih nacionalih manjina.

Janković se sastala sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Кajratom Abdrahmanovim, razgovarali su o antidiskriminacionom pravnom okviru, diskriminaciji po osnovu nacionalne pripadnosti i mogućnostima za unapređenje ravnopravnosti nacionalnih manjina.

Ona je tokom susreta navela i dobru saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ministarstvima, predstavnicima lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva.

Posebno je istakla rad kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u Novom Pazaru koja omogućava stanovnicima ovog dela zemlje lakši pristup instituciji.

Abdrahmanov je veoma pozitivno ocenio normativni okvir Srbije u oblasti zaštite i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, kao i stepen implementacije propisa.

On je pružio podršku radu institucije i istakao značaj uspešne višegodišnje saradnje OEBS-a i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, posebno u oblasti medija, borbe protiv govora mržnje i suzbijanja drugih oblika diskriminacije.

BONUS VIDEO: Novi protest Roma u Nišu: „Nema struja – nema mir“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar