Foto: Nova.rs

Nikome u Vrnjačkoj Banji i dalje nije jasno šta se tačno dogodilo sa izvorima. Prvo sa Jezerom, a onda i sa Slatinom. Ali, meštani ove banje prstom upiru na akva park „Vrnjačke terme“, koji se slučajno nalazi u blizini ova dva izvora.

Zato se u centru Vrnjačke Banje svakog vikenda održavaju protesti zbog presušivanja izvora lekovite vode. Protest svake nedelje organizuju stanovnici ove banje, jer su ogorčeni zbog svega što se dešava sa, kako su istakli „draguljma ovog mesta“, a to su izvori lekovitih voda.

A najzanimljivije je da je izvor Slatina ovih dana ponovo počeo da radi. Čak tri meseca je bio zatvoren, i to u špicu sezone. Proradio je baš kada se sezona završila.

Božidar Vučković iz Specijalne bolnice Merkur kaže da su oni u saradnji sa opštinom Vrnjačka Banja, uz monitoring Rudarsko geološkog fakulteta, u prethodnom periodu sproveli novi režim korišćenja vode na svim izvorima.

„Te mere su uticale da se na izvorima Jezero i Slatina poveća izdašnost, odnosno poraste vodeni stub. Tokom prošle nedelje otvoren je izvor Slatina i isti će i ubudiće raditi u normalnom režimu“, kaže Vučković.

Izvor Slatina Foto:Nova.rs

Meštanin Dragan Brđović kaže da se ponavlja identična situacija kao i sa izvorom Jezero prošle godine. Kako je objasnio za Nova.rs, ne pamti da je u poslednjih 50 godina bilo slilčnih situacija.

„Revitalizacija bušotine je za nas Vrnjčane potpuno novo značenje. U sezoni kada dolaze gosti u Banju kako bi koristili upravo ove lekovite vode, zatiču katanac na vratima i suve česme“, kaže Brđović.

Dragan Brđović o problemima u Vrnjačkoj Banji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare