Marko Stojčić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da je na današnjoj sednici usvojeno više planskih dokumenata, 12 planova detaljne regulacije, šest odluka o izradi planova, što je ukupno 18 dokumenata.

Ide se ka tome da, dodao je, čitav grad Beograd bude pokriven planskom dokumentacijom i da svako na svojoj parceli zna šta je moguće izgraditi, ali i da Grad Beograd može da izgradi infrastrukturu, objekte javne namene i sve što je potrebno da bi ovo bio jedan od najlepših gradova na svetu.

„Beograd već jeste jedan od najlepših gradova, ali je neophodno da ima sve ono što je potrebno. Plan linijskog parka je najznačajniji plan i tiče se uređenja javnog prostora. Plan obuhvata teritoriju kojom je nekada išla železnička pruga, a kada je ona izmeštena, ostao je slobodan potez od 4,6 kilometara, koji na inicijativu predsednika Srbije pretvaramo u parkovsku površinu. Ona će potpuno transformisati ne samo ovaj deo Starog grada i Palilule već i čitav Beograd. To će postati urbana Ada Ciganlija i generisaće veliki broj korisnika“, kaže Stojčić, a prenosi Beoinfo.

Linijski park zadovoljava i saobraćajne potrebe u smislu parkiranja ispod zemlje na više tačaka, tvrdi Stojčić i dodaje da će čitav taj prostor biti ozelenjen i pored travnatih uređenih površina naći će se šetalište, biciklističke staze i više tačaka sa javnim objektima, kao što su muzička akademija, veći broj sportskih terena i dečjih igrališta.

Park ide do Pančevačkog mosta koji će u narednim godinama ozelenjavati, tako što će Adu Huju proglasiti, navodi Stojčić, javnom zelenom površinom, odnosno urbanom šumom.

„Uključujući čitav potez od Ade Ciganlije preko Sajma, koji će se rekonstruisati, pa pored Beograda na vodi, parka u Karađorđevoj ulici, linijskog parka i Ade Huje, imaćemo ozbiljan zeleni bedem koji će pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu“, naglasio je Stojčić.

On je podsetio da je 55 mladih ljudi izradilo idejno rešenje za čitav ovaj prostor koji je podeljen u deset celina i dodao da se nada da će ove godine uspeti da krenu sa radovima u prvoj i drugoj celini, na delu od Beton hale zaključno sa SC „25. maj“, što je u ingerenciji „Zelenila – Beograd“ koje ima uslove da započne radove.

„Naredne godine ćemo započeti radove u ostalim celinama, a da bi se to desilo, ove godine mora da se sprovede javna nabavka za izradu projektne dokumentacije“, rekao je Stojčić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar