Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i najavio da će do kraja godine početi izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka.

On je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici, kao deo unutrašnje magistralne tangente, a pri kraju su i radovi na spoljnoj obilaznici, dodavši da se sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima.

Povezane vesti:

Period pandemije je iskorišćen da se pripreme projekti za igradnju metroa, najveće graditeljske intervencije u poslednjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka, koji će u značajnoj meri promentii karakter velikog dela grada, a duboko se ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji treba tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu, kazao je Stojčić, prenosi Beoinfo.

Naglasio je i da se nastavlja sa realizacijom projekta „Beograd na vodi”, koji za sobom povlači i mnoge druge projekte i predstavlja siguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje.

Prema njegovim rečima, posebno je važna i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova, poput kompleksa u naselju Ovča i na Makiškom polju, kao i izgradnja nedostajuće infrastrukture i rešavanje nelegalnih naselja i objekata.

Stojčić je najavio i urbanizaciju „Mitićeve rupe” na Slaviji koja mora, kako je istakao, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele.

Istakao je, takođe, da prostor preko puta „Beograda na vodi” u Bloku 18 vapi za urbanizacojom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi, a naveo je i da će se ove godine krenuti u izgradnju javnih garaža u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

Očekuje se i početak izgradnje Nacionalnog stadiona sa svim pratećim sadržajima, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića, kazao je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja.

Istakao je i da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti u staru zgradu železničke stanice na rekonstruisanom Savskom trgu, kao i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar