korona u srbiji
Marijan Ivanuša Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je danas da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje, ali da je pred nama težak mesec i da se korona u Srbiji raširila kao požar.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, Ivanuša je ocenio da se i u narednim nedeljama može očekivati pritisak na bolnice, posebno na odeljenja intenzivne nege.

Pročitajte još:

„Plašim se da nismo još u piku. Međutim, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedelja posle pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od deset dana do dve nedelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike.“

On je rekao da se epidemija u Srbiji raširila kao požar i da su potrebne stroge mere i puno vremena da se ona stavi pod kontrolu.

Navodi da se zaraza širi unutar porodica, na radnom mestu, kao i da se očekuje veliki broj Srba koji će se za praznike vratiti u domovinu da posete svoju porodicu.

„To može predstavljati dodatan broj obolelih, treba razmišljati u oba pravca, obezbediti sigurnu posetu i razmišljati kako se virus širi lokalno“, kazao je on.

Naveo je da su druge zemlje, kada je broj novoobolelih bio tako veliki kao sada u Srbiji, zatvarale ugostiteljske objekte i čak uvodile policijski čas, ali da je teško reći šta bi dalo najbolje rezultate u Srbiji.

Istakao je i da je testiranje veoma bitno i da oni koji su pozitivni, ukoliko nemaju simptome, moraju da ostanu u izolaciji kod kuće.

Kako je naveo, osoba je zarazna oko dva dana pre pojave simptoma i prvih pet dana simtpoma, kod ozbiljnije bolesnih i duže.

Dodao je da se Srbija intenzivno priprema za dolazak vakcine.

„Više vakcina znači da će i količina biti veća jer je u početku neće biti dovoljno za sve, pa se zato postavljaju prioriteti. Uz vakcinu i javno-zdravstvene mere, verujem da epidemiju možemo staviti pod kontrolu“, naveo je Ivanuša.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)