dr Marijan Ivanuša Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
dr Marijan Ivanuša Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da je stanje sa zaraženima virusom korona vrlo ozbiljno i da pogoršanje epidemiološke situacije treba što pre zaustaviti, upozorava dr Marjan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji. Ističe da, kada se uvedu dodatne mere, potrebno je da prođe određeno vreme da bi dale rezultat. To znači da, ako se one uvedu danas – neće delovati sutra, već tek za nedelju-dve ili više dana.

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, dr Ivanuša kaže da je vrlo ozbiljna i da se beleži pogoršanje poslednjih nedelja.

„U evropskom regionu nastavlja se alarmantan porast slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva, pri čemu je broj umrlih u Evropi za 40 odsto viši u poređenju sa prethodnom nedeljom. Očekivanja su da će epidemiološka slika i dalje da se pogoršava u narednim nedeljama, kako u Evropi, tako i u Srbiji. Bitno je da se efikasno sprovode preventivne mere kao što su održavanje fizičke distance, nošenje maski, respiratorna higijena, higijena ruku“, upozorava dr Ivanuša u razgovoru za „Politiku“.

Takođe, treba sprečiti situacije visokog rizika gde se virus lako i brzo prenosi, rekao je on, ističući da je najbolji pristup da merama idemo korak ispred virusa, jer ga time držimo pod kontrolom i obezbeđujemo više-manje normalan rad privrede.

Često te mere, kako kaže, znače ograničavanje u svakodnevnom životu ljudi čime se stvara zamor, naročito pošto ova epidemija traje već dugo i po svemu sudeći trajaće još.

Na pitanje da li je sada pravi trenutak za uvođenje policijskog časa i karantina u Srbiji, dr Ivanuša kaže da situacije u kojima je nemoguće održavanje fizičke distance, ipak, treba ograničiti, a na koji način će se to postići zavisi od države do države.

S druge strane, kada se govori o kompletnom zaustavljanju života u državi, trebalo bi ga izbegavati što duže moguće i time omogućiti ekonomiju i koliko-toliko normalan svakodnevni život, napomenuo je on.

Smatra i da uvođenje pravila da svi koji na graničnim prelazima ulaze u Srbiju moraju da imaju negativan PCR test nije mera koja može u potpunosti da zaštiti građane.

„Pozitivan test će imati oni koji imaju visoku koncentraciju virusa u nosu ili grlu, ali će nam promaći oni koji će ispoljiti simptome kasnije i na testu će biti negativni. To je ono što moramo da imamo u vidu kada se uvode ovakve mere“, napominje direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Dodaje i da će masovnija vakcinacija protiv korone početi sredinom 2021. godine, a da ograničeni broj vakcina može biti dostupan za rizične grupe počevši od prvog kvartala sledeće godine.

Na pitanje šta ukoliko ista osoba oboli od korone i gripa istovremeno, dr Ivanuša kaže da pojava gripa i kovida 19 zajedno može predstavljati izazov za zdravstvene sisteme i zdravstvene ustanove, jer obe bolesti imaju mnogo sličnih simptoma.

„Ako nismo dovoljno oprezni, može doći do povećanja obolevanja i umiranja od oba virusa. Mnoge iste mere koje su efikasne u sprečavanju kovida 19 takođe su efikasne u sprečavanju gripa, uključujući fizičku distancu, higijenu ruku, respiratornu higijenu, ventilaciju i maske“, rekao je on, podsećajući da postoje sigurne i efikasne vakcine protiv gripa koje treba koristiti.

Ako ispoštujemo sve mere, mogli bismo da se nadamo manjem broju obolelih od gripa nego u prošloj sezoni, što nam je cilj, zaključio je direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare