Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Sa sajta Izvršnog odbora udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida prenosimo svedočenje iskusnog anesteziologa sa noćašnjeg dežurstva u jednoj našoj bolnici.

„Nadam se da ćete mi oprostiti slobodu da sa vama podelim svoju nemoć i frustraciju dežurnog lekara kovid intezivne u Kraljevu. Pored već iznetog, u toku noći jedan od kineskih aparata otkazuje, od svih modova radi samo BIPAP, dok smo se snašli da ga nekako stavimo u funkciju, morali smo da prebacujemo masku sa jednog na drugog pacijenta, partizanski da bi imali koliko toliko zadovoljavajuću saturaciju.

Da napomenem da od 6.11, kada smo ušli u kovid sistem, još jedan kineski ventilator ne radi, tj. radi mu samo hi flow, isporučilac kiseonika.

U intenzivnoj imamo osam pacijenata i dve sobe koje vodimo kao poluintenzivnu sa tri pacijenta. U jednoj od tih soba ne radi centralni dovod kiseonika. Iz intezivne od 6.11. smo na odeljenje poslali dva pacijenta (koji se kvare na odeljenju i verovatno će opet kod nas (na odeljenju dve sestre na preko 50 pacijenata, jedna od njih nije sa odeljenja sa kojih bi donele potrebna znanja i veštine za rad sa ovakvim pacijentima).

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Četvoro smo poslali za Niš, za jednog znam da je preminuo. Ako neko prati šta javljaju, noćas je u Kraljevu bilo dva exitusa, jedan na odeljenju i jedan u intenzivnoj.

I dalje se menjaju podaci. U intezivnoj su dva pacijenta kojima uopšte nije rađen test, a jednom je test „u radu“.

I čini mi se najviše obeshrabrujuće da je jutros u 5 sati jedan pacijent počeo da iskašljava komade pluća. To je klinička slika za koju sam čuo da je bila jedino u Pazaru za vreme one katastrofe (otuda i priča o bojnim otrovima u maskama i iz aviona u Pazaru).

Ne mogu da zamislim šta nas čeka za 15 dana… Oprostite mi..“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar