Predrag Kon Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju doktora Ivanuše da ćemo imat i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći, upozorio je jutros epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, juče je vanredno zasedao Krizni štab, a donete su odluke o pooštravanju protivepidemioloških mera.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je za 24 sata novozaraženo više od 6.200 ljudi, a 30 je preminulo. Katastrofalna situacija je svuda u svetu, kod više od 5,5 miliona je potvrđen virus, a preko 1,3 miliona je izgubilo bitku sa kovidom.

U Srbiji su od utorka na snazi nove mere u cilju suzbijanja epidemije, ali zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih iz dana u dan juče je održana vanredna sednica Kriznog štaba.

Gostujući u Jutarnjem programu, vodeći srpski epidemiolog Predrag Kon izrazio je zabrinutost zbog trenutne situacije sa korona virusom.

„Predlog za ograničenje rada objekata do 17 časova je jedan od devet poslatih, vrlo i jasno je rečeno sa strane medicinskog Krizbog štaba da se ne može ostati bez pojačanja. Najznačajnija je mera da se ograniči rad do 17 časova. Mere koje već postoje je neophodno poštovati i kontrolistai, maske na zatvorenom i otvorenom gde se ne mogu sprečiti kontakti, prevoz, mora se voditi računa i o kapacitetu samog prevoza. Temeljno je napisano koje su to usanove. Zabrana ograničenja javnih okupljanja da se to precizira, postoje izdvojeni, zatvoreni prostori, firme, to se ne odnosi na škole i obrazovne ustanove“, rekao je Kon.

Smatra da je situacija u Srbiji bila sasvim solidna do sredine oktobra.

„Mi smo saavim solidno stajali, skoro do sredine oktobra. Počinje naglo povećenje, u Beogradu posebno. Brzina uspona ukazuje na to mere nisu adekvatno poštovane, pa je taj potencijal došao do izražaja. Imali smo priliku da vidimo taj potencijal, isto se dešavalo u Evropi, do tada su uspešno sprovedene mere, mogli smo da shvatimo da kod nas taj treći talas ide. Trudili smo se da upozoravamo. Bilo je kašnjeno sa uvođenjem restriktivnih mera, koje će sada biti pojačane. Sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju doktora Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći“, upozorio je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare