Vladika Irinej Bulović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Episkop bački Irinej ocenio je da je potpisivanje Temeljnog ugovora između crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve (SPC) "dobar znak", ali da je "još dosta posla ostalo, kao što je vraćanje verske nastave u školski sistem Crne Gore.

Kako je saopšteno iz SPC, Irinej je za „Pečat“ izjavio da veruje da se prava SPC u Crnoj Gori ubuduće ostvarivati mnogo lakše „u normalnijim društvenim okolnostima“.

Govoreći o odnosima SPC sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC) – Ohridskom Arhiepiskopijom, kojoj je SPC nedavno priznala autokefalnost, Irinej je rekao da su ti odnosi „ne dobri nego bratski“.

„Status Crkve u Severnoj Makedoniji je kanonski potpuno i ispravno regulisan. Ispunjena su dva glavna uslova: nije prošla teza da SPC mora, jednostavno, da prizna puč, odnosno samoproglašenu autokefalnost (1967), a sa druge strane, ona je na delu pokazala da joj prioritet predstavljaju jedinstvo crkve i spasenje duša i savesti oko dva miliona vernika, a ne bilo kakvi parcijalni interesi“, rekao je Irinej.

On je istakao da kritike vezane za nedovoljno razjašnjen kanonski temelj priznanja MPC „nemaju osnova ni u crkvenom pravu ni u eklisologiji uopšte“, već da svedoče isključivo o stavovima i mišljenjima jednog broja intelektualaca, većinom dobronamernih, ali ne i bogoslovski kompetentnih.

„Biću koliko otvoren toliko i brutalno iskren: oni koji su pisali otvoreno pismo Svetom arhijerejskom saboru SPC i poručivali mu na šta ima, a na šta nema pravo, pokazali su samo jedno da malo šta znaju o prirodi i misiji Crkve“, rekao je Irinej.

***

BONUS VIDEO – Izjava Porfirija nakon potpisivanja Temeljnog ugovora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare