Foto:apc-cza.org

Centar za migracije u Beogradu Info Park saopštio je da najoštrije osuđuje započetu izgradnju zaštitne ograde na jugoistoku Srbije namenjene odvraćanju izbeglica, migranata i tražilaca azila, koja se krišom odvija usred pandemije koronavirusa i njom uzrokovane zdravstvene i ekonomske krize.

Na društvenim mrežama pojavile su se prve fotografije radova na podizanju ove ograde što nesumnjivo ukazuje da je Srbija odlučila da na nehuman način pokuša da zaustavi ulazak u zemlju jednoj od globalno najranjivijih i najugroženijih grupa, saopštio je Info Park.

Radovi duž granice sa Bugarskom i Severnom Makedonijom obavljaju se u kompletnoj tajnosti, bez najave i informisanja javnosti o ciljevima ovog građevinskog poduhvata, tokom letnje pauze dok još nije formirana izvršna vlast, bez obelodanjenih tenderskih procedura, građevinske dokumentacije i daleko od očiju javnosti, piše u saopštenju.

Info Park podseća da zaštitne ograde, kamere i bespilotne letelice nigde nisu zaustavile dolazak ljudi, niti im ukinule pravo na azil i zaštitu ni u jednoj državi koja se odlučila na politiku nasilnog odvraćanja, pa se to neće desiti ni ovde.

Foto:apc-cza.org

„Podizanje ograde na granici je poslednji u nizu poteza vlasti koji svedoče o odustajanju od ispravne politike koju je Srbija usvojila 2015, i o rastućoj sekuritizaciji i militarizaciji upravljanja migracijama. Nažalost, i o tihom saučesništvu u anti-migrantskoj kampanji koju poslednjih godinu dana sprovode formalne i neformalne desničarske političke organizacije koje zagovaraju ovakve mere.

Pročitaj još:

Za Info Park postoji opravdana sumnja da su bliske vlastima jer nije došlo do reakcije državnih organa na njihova jasna kršenja zakona u Srbiji, već naprotiv – do upliva njihovih ideja u upravljanje migracijama. Nesankcionisana delatnost dovela je i do radikalizovanja javnog mnjenja u pravcu zastrašujućeg anti-migrantskog raspoloženja i govora mržnje koji je preplavio javni i politički život Srbije, uključujući tu medije ali i ministre u Vladi“, podseća ova organizacija.

Organizacija je pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti granična kontrola da „odmah obustavi ovaj po svemu sudeći nelegalni građevinski projekat, priloži dokaze o sprovedenim obavezujućim procedurama i da odgovori na pitanja javnosti o razlozima za podizanje ograde na jugu Srbije“.

„Pozivamo Vladu Srbije i nadležna ministarstva da u najhitnijem roku obaveste javnost u Srbiji o svojim namerama kada je u pitanju promena politike upravljanja migracijama i namene graničnih oblasti, kao i o ceni ovakvih radova. Konačno ali ne i poslednje, pozivamo institucije Evropske unije i Fronteksa koji se do sada nisu oglasili po ovom pitanju, sa kojima Srbija ima ratifikovan sporazum o saradnji, da daju svoje mišljenje o podizanju žičane ograde u Srbiji i da li je ova promena u skladu sa međunarodnim pravom“, zaključuje se u saopštenju.

Kako za Nova.rs kaže Gordan Paunović iz Info Parka, pitanje izgradnje zaštitne ograde je vrlo bitno za ovu organizaciju.

„Ako se ispostavi da su započeli radovi na izgradnji ograde namenjene zaustavljanju migranata i izbeglica, to znači da Srbija radikalno menja smer načina kako upravlja migracijama u Srbiji, pristupajući taboru država kao što su Mađarska ili Hrvatska koje ne biraju nasilna sredstva da spreče iregularne prelaske“, kaže Paunović.

„Naš problem sa ovim pristupom je što on neće sprečiti prelaske i zaustaviti ljude, ali da postoji opasnost da Srbija stvori sliku kao neljudske države koja bira nasilne metode. Srbija mora da zadrži tranzitni karakter jer u njenim rukama nije rešenje ovog problema“, zaključuje Paunović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram