Foto: Printscreen/YouTube/Transbalkanska solidarnost

Internetom kruži video uznemirujuće sadržine na kojem se vidi kako pripadnik obezbeđenja viče, psuje i udara mladog migranta. Snimak je objavila Transbalkanska solidarnost, uz napomenu da se incident desio u centru Bogovađa ove godine. Komesarijat za izbeglice i migracije potvrdio je za Nova.rs da se sve dogodilo u noći između 10. i 11. maja, a epilog je da je radnik obezbeđenja koji se vidi na snimku dobio otkaz.

„Prema informacijama Кomesarijata za izbeglice i migracije, događaj se desio u noći između 10. i 11. maja 2020, a pripadnici obezbeđenja, angažovani od Crvenog krsta Beograda, nisu obavestili zaposlene u Komesarijatu. Dan kasnije, po saznanju da postoji sumnja da se desio takav slučaj, zaposleni Кomesarijata su pokrenuli mehanizam zaštite, uključen je Centar za socijalni rad i pozvan staratelj maloletnih lica smeštenih u Centru za azil Bogovađa“, kažu u Komesarijatu.

Radnik obezbeđenja koji se vidi na snimku dobio je otkaz, a u svoju odbranu je govorio da su ga migranti prethodno napali.

„Smatramo da to ne opravdava ovakvo ponašanje, koje Кomesarijat oštro osuđuje. Tri dana kasnije Centar za azila Bogovađa posetio je nadležni službenik Zaštitnika građana i sudski veštak kojima je omogućen potpun i nesmetan pristup i razgovor sa oštećenima. Кomesarijat kontinuirano preduziuma mere prevencije za očuvanje dobrobiti korisnika, u saradnji sa domaćim institucijama i međunarodnim organizacijama“, navode u toj instituciji.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare