Emina Milošević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Za uspeh u borbi protiv koronavirusa nisu nam dovoljne vakcine, već vakcinacija, što brža i što većeg obuhvata, ocenili su večeras doktori učesnici debate "Vakcinom za život", koji ukazuju da je izostala kampanja prosvećivanja stanovništva mesecima pre nego što su vakcine stigle u Srbiju.

Specijalista imunologije Emina Milošević poručila je da je neophodno da vakcinacija bude što brža i šireg obuhvata, jer „smo u trci sa virusom i imamo takmičenje virusa i vakcinalnog imuniteta“.

Svi krajevi zemlje moraju biti obuhvaćeni vakcincijom u maksimalnom obimu i to bi trebalo da učine svi koji smeju da se vakcinišu, rekla je Milošević u onlajn debati Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Upitana zašto sada obuhvat nije bolji, ona je istakla da su u prvom trenutku bili prijavljeni svi koji su želeli vakcinaciju, a da se sada došlo do onih koji se kolebaju.

Nedostaje ozbiljna kampanja kojom bi se informisalo stanovništvo, edukacija kolega u smislu kada savetuje svog pacijenta sa hroničnom bolešću, smatra Milošević.

Upitana o vestima o povlačenju određenih vakcina za tržišta, Milošević je rekla da je na milion datih doza AstraZeneka vakcine bilo tri slučaja stvaranja ugrušaka i navela primer da su komplikacije od kovida znatno češće i ozbiljnije nego one kod vakcinacije.

Epidemiolog Ivana Prokić istakla je da za uspeh u borbi protiv virusa nisu dovoljne vakcine, već vakcinacija, iako je pohvalno što ih u Srbiji ima.

Ivana Prokić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dobro je što imamo više vrsta vakcina, ali kako osoba koja nije medicinski obrazovana može da izabere. Bila je potrebna edukacija i kampanja mesecima ranije, pre nego što su stigle vakcine, smatra Prokić.

Prokić je naglasila da uvek treba uzimati u obzir da je virus ušao u humanu populaciju sa životinja i da je to jednosmeran proces, da „više neće izaći“.

Biće tu svake godine, kao virus gripa, svako će nekad, u nekom momentu, doći u kontakt i oboleti, to ljudi moraju da shvate i zaštititi se protivepidemijskim merama, što vakcinom je imperativ, poručila je ona.

Ko god ima neko oboljenje, rekla je Prokić, treba da primi vakcinu jer je dokazano da nijedna vakcina nema kontraindikacije tog tipa, ali postoji vremenski tajming kada je treba primiti, u slučaju nekih upalnih procesa.

Doktor opšte medicine Bojan Dereta istakao je da odziv na vakcinaciju nije veći jer je prepušteno ljudima sami da odluče.

Ni strategije, ni kampanje, osim – evo vakcine, birajte. Nije ni čudo što odziv nije veći, dodao je.

Imunizacija je imperativ i osobe sa hroničnim bolestima su u većem riziku da „nagrabuse“ ako dobiju kovid, nego da prime vakcinu, rekao je Dereta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar